Skip to main content

Πιέζει η Κομισιόν για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή (που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας) προς τη χώρα μας περί μη συμμόρφωσής της με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων.

Έτσι, τα αρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμένα να επιταχύνουν το βηματισμό τους και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το σχετικό νομοσχέδιο για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών εντός του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή εξίσωση θα γίνει σε περίοδο 7ετίας, από το 2013 έως το 2020.

Αναταραχές στο εργασιακό χώρο του δημοσίου

Η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημόσιων υπαλλήλων (στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών) έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δηλαδή, δε θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα -με βάση το ισχύον καθεστώς- χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Ωστόσο, αφορά περίπου 140.000 γυναίκες οι οποίες θα πρέπει να δουλέψουν αρκετά περισσότερα χρόνια από αυτά που υπολόγιζαν.