Skip to main content

Πιέζει για πρόωρη αποφυλάκιση ο Όσκαρ Πιστόριους

Ο παραολυμπιονίκης θεωρεί ότι έχει εκτίσει το μέρος της ποινής του που ορίζει ο νόμος – Διιστάμενες απόψεις για το αν όντως έχει το δικαίωμα

Στα δικαστήρια για να ζητήσει την εξέταση αιτήματος για πρόωρη αποφυλάκιση προσφεύγει ο Όσκαρ Πιστόριους, δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση της δολοφονίας της συντρόφου του, η οποία είχε συγκλονίσει τη Νότια Αφρική.

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης στους αγώνες ταχύτητας εκτίει ποινή 13 ετών και 5 μηνών για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ που είχε γίνει στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι είχε μπει στην κατοικία του κλέφτης και για αυτό τον πυροβόλησε. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε καμία διάρρηξη και ότι πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του που ήταν κλειδωμένη μέσα στο μπάνιο.

Μια σειρά δικαστικών αποφάσεων έχουν περιπλέξει την υπόθεση, όπως σημειώνει το BBC.

Το Ανώτατο Εφετείο είχε ανατρέψει το 2017 την αρχική ποινή της κάθειρξης έξι ετών, επιβάλλοντας ποινή 13,5 ετών. Ωστόσο, πέρυσι είχε κρίνει ότι τα 13,5 έτη πρέπει να μετρήσουν από τον Οκτώβριο του 2014, όταν επιβλήθηκε η αρχική ποινή.

Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι με τη νεότερη απόφαση έχει ήδη το δικαίωμα να ζητήσει αποφυλάκιση υπό όρους και για αυτό προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Η φυλακή όπου κρατείται, από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι ο Πιστόριους δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει αποφυλάκιση. Το αρμόδιο υπουργείο ζητά και αυτό μια δικαστική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο.