Skip to main content

Πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολές Γονέων» στην Κεντρική Μακεδονία

Οι σχολές γονέων είναι βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουν γνώσεις, ανταλλαγή εμπειριών και ευκαιρίες για συζήτηση και προβληματισμό

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, τα μέλη των Σ.Δ.Ε.Υ. και την τοπική αυτοδιοίκηση, υλοποιούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολές Γονέων».

Οι ΕΔΥ υλοποιούν το πιλοτικό πρόγραμμα σε έξι απογευματινές βιωματικές συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται για τους γονείς του σχολείου που δηλώνουν συμμετοχή.

Οι σχολές γονέων είναι βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουν γνώσεις, ανταλλαγή εμπειριών και ευκαιρίες για συζήτηση και προβληματισμό και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους γονείς και να τους στηρίξουν στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.

Σκοπός της Σχολής Γονέων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι:

α) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα που σχετίζονται με το γονεϊκό τους ρόλο, καθώς και με την ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών τους.

β) η πρόληψη και η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα στην οικογένεια και στο σχολείο.

Οι ενδεικτικές θεματικές των εργαστηρίων είναι οι εξής:

  • Οι ανάγκες των γονιών και των παιδιών
  • Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών
  • Η επικοινωνία στην οικογένεια και στο σχολείο - Ενεργητική ακρόαση
  • Οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο
  • Η πειθαρχία και τα όρια

Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε ήδη πιλοτικά με στόχο να διευρυνθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας.