Skip to main content

Ποινική δίωξη σε πρώην δήμαρχο των Βασιλικών για επέκταση οικισμού

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για υπόθεση επέκτασης του οικισμού των Βασιλικών, χωρίς μελέτες.

Να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην δημάρχου Χρήστου Βαγγέλη και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, για τα κακουργήματα της απιστίας και της απόπειρας απάτης, παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης. Η δίωξη αφορά υπόθεση επέκτασης του οικισμού των Βασιλικών, χωρίς μελέτες και διαγωνισμούς, την χρονική περίοδο 2007- 2009.

Ο κ. Ζήσης ζήτησε να απαγγελθεί και η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου κατασκευαστικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επέκταση 2000 στρεμμάτων με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ αλλά τελικά τριπλασιάστηκαν και η έκταση και το πόσο, αντίστοιχα σε 6500 στρέμματα και 4,5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.

Από την έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προέκυψαν τα παρακάτω: Ο πρώην δήμαρχος Βασιλικών και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ενέκριναν το συγκεκριμένο έργο το οποίο είχαν απορρίψει η προηγούμενη και η επόμενη διοίκηση του δήμου. Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι εξέδωσαν εντάλματα πληρωμών χωρίς την έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τελικά το συγκεκριμένο έργο δεν ολοκληρώθηκε ενώ το 2011, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας επειδή η εν λόγω επέκταση δεν είχε τις προδιαγραφές της ΕΕ, σύμφωνα με δικαστική πηγή.