Skip to main content

Πιο πλούσιο από ποτέ το εφετινό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Ο Γάλλος πρόξενος υπογράμμισε ότι το φετινό πρόγραμμα διαθέτει τρομερή ποικιλία εκδηλώσεων και επικεντρώθηκε σε τέσσερις εξ αυτών.

Πιο πλούσιο από πότε θα είναι φέτος το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόξενος και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Φιλίπ Ρέι, κατά τη σημερινή παρουσίαση.

Ο κ. Ρέι υπογράμμισε ότι το φετινό πρόγραμμα διαθέτει τρομερή ποικιλία εκδηλώσεων και επικεντρώθηκε σε τέσσερις εξ’αυτών. Αρχικά μίλησε για την εκδήλωση «Η νεολαία που καινοτομεί» που πραγματοποιείται στις 10 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Γάλλοι και Έλληνες επιστήμονες θα βρεθούν στο Πολυτεχνείο προκειμένου να συζητήσουν για εφαρμογές που έχουν στόχο την πρόληψη των φυσικών κινδύνων. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κύκλος αυτός εγκαινιάστηκε στην Αθήνα και μετά από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος θα επαναληφθούν και οι ελληνογαλλικές συζητήσεις, ένας θεσμός που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και φέρνει μαζί Γάλλους και Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι μιλούν για διάφορα σημαντικά θέματα. Ο φετινός κύκλος θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου με θέμα τη σημειωτική κριτική του λαϊκισμού. Άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ψυχανάλυση, η βιοηθική και η κλιματική κρίση.

Η τρίτη εκδήλωση είναι οι λογοτεχνικές συναντήσεις που γίνονται σε συνεργασία με την Academie Goncourt. Η Ακαδημία αποδέχτηκε το αίτημα του Ινστιτούτου να ενταχθεί στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στις επιλογές βραβείου Goncourt σε χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας θα συντονίσει πέντε κριτικές επιτροπές φοιτητών που θα απονείμουν το βραβείο Goncourt Ελλάδος στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Η τέταρτη θεματική αφορά το αφιέρωμα που θα γίνει για τον Καραγκιόζη και τον Γκινιόλ σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Όπως σημείωσε ο πρόξενος, ο Γκινιόλ είναι μια δημοφιλής μαριονέτα που έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Καραγκιόζη. Στόχος είναι στο τέλος να γίνει μια κοινή παράσταση με τους δύο πολύ δημοφιλείς λαϊκούς χαρακτήρες.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η έκθεση της Άννας Φωκά, του Βασίλη Αλεξάνδρου, του Γιώργου Πολίτη και του Φώτη Μπάλα. Στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου δημοπρασία έργων τέχνης και τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την ολοκλήρωση της ταινίας μεγάλου μήκους των δημιουργών Βάγια Δανιηλίδου και Κωνσταντίνου Τοπάλη.

Ακόμα, το Ινστιτούτο διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις αλλά και φεστιβάλ όπως το 7ply project και την Εβδομάδα των Γεύσεων.