Skip to main content

Ποιους επηρεάζει η ανεπάρκεια σιδήρου - Τα συμπτώματα κι οι συνέπειες

Υπολογίζεται ότι το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και το 36-76% με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου.

 

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια πάθηση που συχνά υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά, παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως.

Ποιες όμως είναι οι ομάδες του πληθυσμού που εμφανίζουν ανεπάρκεια σιδήρου και σιδηροπενική αναιμία; Σε αυξημένο ποσοστό παρουσιάζονται στις γυναίκες, ειδικά σε όσες έχουν βαριά έμμηνο ρύση, είναι έγκυοι ή έχουν γεννήσει πρόσφατα.

Επηρεάζουν, επίσης, περισσότερο όσους πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους. Υπολογίζεται ότι το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και το 36-76% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία. Αυξημένα ποσοστά ανεπάρκειας σιδήρου εμφανίζονται, τέλος, και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, με ένα ποσοστό 50% των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο νόσου 2-5 να αντιμετωπίζει κάποιας μορφής έλλειψη σιδήρου.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.