Skip to main content

Πυρά κατά Ζέρβα για την αγορά των 50 λεωφορείων από τη Λειψία

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην διοίκηση του δήμου για την πρόθεσή της να αγοράσει τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης άσκησε η αντιπολίτευση για την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας, τα οποία θα παραχωρηθούν στη συνέχεια στον ΟΑΣΘ.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συζητήθηκε το θέμα, εξαπέλυσαν τα πυρά τους κατά της διοίκησης κάνοντας λόγο για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά την πρόθεση της να αγοράσει τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία.

«Δουλεύετε μυστικά και κρυφά, λες και εμείς είμαστε αντίπαλοι και δεν ενδιαφερόμαστε για το καλό της πόλης», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης "Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον", Γιώργος Ορφανός, ο οποίος κατέθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την επικείμενη αγορά. Όπως σημείωσε, δεν είναι ο ρόλος του δήμου Θεσσαλονίκης να αγοράζει λεωφορεία, αλλά της κυβέρνησης. «Είναι ο μοναδικός δήμος που μπήκε στη διαδικασία να αγοράσει οχήματα. Πιστεύετε ότι με 50 λεωφορεία θα αλλάξετε τη ζωή των συμπολιτών μας;», τόνισε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είπε στον πολίτη, ότι τα χρήματα θα πάρουν από την τσέπη του. Δεν βγαίνετε παλικαρίσια να πείτε κάποια πράγματα αλλά βάζετε μπροστά τον κορωνοϊό».

Τη στάση της διοίκησης η οποία δεν ενημέρωσε επίσημα το δημοτικό συμβούλιο για την αγορά των 50 λεωφορείων επέκρινε ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα". Ξεκαθάρισε ότι έχει ταχθεί θετικά στην αγορά, ωστόσο, τόνισε ότι δεν γίνεται να ψηφίσουν κάτι χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση. «Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι θα κοστίσουν αυτά τα άχρηστα, στην ουσία κατεστραμμένα λεωφορεία 10.000 ή 12.000 ευρώ και να μην υπάρχει μια εισήγηση, μια μελέτη, ένα σχέδιο», ανέφερε ο κ. Γάκης. Διερωτήθηκε, τέλος, εάν ο ΟΑΣΘ θα αποσύρει τα δικά του λεωφορεία από κάποιες γραμμές, όταν ο δήμος προσφέρει τα 50 που θα έχει αγοράσει.

Για τραγέλαφο και για ντροπιαστική συζήτηση για την πόλη έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί", Κατερίνα Νοτοπούλου. Μίλησε επίσης για «ένα καλοστημένο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία ο κ. Ζέρβας, έχει προσκυνήσει καθιστώντας την πόλη έρμαιο στις πολιτικές αποφάσεις».

«Εμείς συμμέτοχους σε μια προσπάθεια να καταστήσετε τη Θεσσαλονίκη ξανά πρωτεύουσα της μιζέριας δεν θα μας έχετε. Εμείς δεν θα είμαστε μαζί σε ένα σχέδιο απαξίωσης, δεν είμαστε στα σκάνδαλα, δεν είμαστε μαζί στο να γεμίσει η πόλη με τραπεζοκαθίσματα. Εμείς είμαστε στο να μπει τέλος στο σκάνδαλο του ΟΑΣΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα έκανε λόγο και ο επικεφαλής της "ΠΟΛΗχρωμης Πόλης", Σπύρος Βούγιας, ο οποίος υπενθύμισε πρόταση της παράταξής του για αγορά από τον δήμο δέκα μικρών λεωφορείων, για δρομολόγια που θα ξεκινούν από το δημαρχείο, ώστε να προσφέρει στους δημότες. «Δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση. Υπάρχει μια δυσανεξία στον διάλογο και η αντιπολίτευση είναι σε μια καραντίνα», σημείωσε ο κ. Βούγιας. Αναφερόμενος στα ανταποδοτικά τέλη, από τα οποία θα προέλθουν τα χρήματα για την αγορά των λεωφορείων τόνισε: «Ο δήμος ζητά από το υπουργείο να μας δώσει χρήματα για τα ανταποδοτικά τέλη και εμείς χαρίσουμε χρήματα σε άλλο φορέα (σ.σ. τον ΟΑΣΘ)».

«Αντί να πιέζεται την κυβέρνηση, πηγαίνετε και την κάνετε δώρο ένα εκατ. ευρώ, που θα δώσετε στα λεωφορεία», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι είχε συζητήσει αυτή τη σύμβαση πολύ πριν τον κορωνοϊό.

Θετικά βλέπει την εμπλοκή του δήμου για την αγορά των λεωφορείων ο επικεφαλής της παράταξης "Οικολογία Αλληλεγγύη", Μιχάλης Τρεμόπουλος. Κατέθεσε, ωστόσο, μια σειρά από ερωτήματα για το πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα οχήματα, αν υπήρχε άλλη προσφορά.

Τέλος, ο Αντώνης Γαζάκης από την παράταξη «Πόλη Ανάποδα» αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της διοίκησης. «Ο ΟΑΣΘ είναι κρατικός οργανισμός, η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας είναι της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε δει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν είδαμε και τον δήμαρχο να συγκρούεται με την κυβέρνηση. Αντιθέτως τους χαρίζουμε και χρήματα», υπογράμμισε ο κ. Γαζάκης.