Skip to main content

Πήρε φωτιά και το πετρέλαιο κίνησης - Τι δείχνουν οι τιμοληψίες

Οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης για το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνουν τον πανελλαδικό μέσο όρο σε επίπεδο άνω του 1,26-1,27 ευρώ ανά λίτρο.

Μπορεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ήταν αυτή που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, μετά τις τελευταίες αυξήσεις, ωστόσο και στην περίπτωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι ότι «πήρε φωτιά». Κι αυτό γιατί, τώρα, που κατακάθισε κάπως ο κουρνιαχτός λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ, οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώνουν τον πανελλαδικό μέσο όρο σε επίπεδο άνω του 1,26-1,27 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτή η ανατίμηση φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη 15άδα παγκοσμίως. Το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης αυτή τη στιγμή –με βάση τα στοιχεία της αγοράς– πωλείται στη Νορβηγία, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,58 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακολουθεί η Ισλανδία με 1,57 ευρώ. Τρίτη κατατάσσεται η Σουηδία με 1,47 ευρώ και τέταρτο το Χονγκ Κονγκ με 1,41 ευρώ.

Ωστόσο και το 1,26 ευρώ ανά λίτρο μόνο αμελητέο δεν κρίνεται. Γιατί εκτός του ότι εντάσσει την χώρα μας στην πρώτη 15αδα διεθνώς, από πλευράς ακρίβειας, βάζει τις βάσεις για την κατάκτηση ακόμα πιο υψηλών θέσεων. Οπως διδάσκει η έως τώρα εμπειρία, στη χώρα μας οι τιμές των υγρών καυσίμων οδεύουν σχεδόν αποκλειστικά «προς τα πάνω», ακόμα και όταν διεθνώς διορθώνουν. Αρα, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε που θα έχει διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.