Τετάρτη 8 Απριλίου 2020
x

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Από τους 85 εφέτες μειοψήφισαν οι 3 για την πρόταση να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής. Αρνητικός ήταν και ο εισηγητής προς την Ολομέλεια.

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια Εφετών η πρόταση του προισταμένου της  Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιάννη Μωραιτάκη να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής για την πυρκαγιά στο Ματι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 102 συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους 85 εφέτες μειοψήφισαν οι 3. Αρνητικός ήταν και ο εισηγητής προς την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση των δικαστών στηρίχτηκε σε έγγραφο του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών με το οποίο ενημέρωνε πως εντός του Δεκεμβρίου ο τακτικός ανακριτής ολοκληρώνει την κύρια ανάκριση με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Για την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που κόστισε την ζωή 102 ανθρώπων, διενεργήθηκε πολύμηνη εισαγγελική έρευνα από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, και της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικών βλαβών κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ