Skip to main content

Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους οι εξελίξεις στην πρώτη ύλη

Στον «πάγο» οι ελπίδες των Ελλήνων κτηνοτρόφων ότι θα μπορούσαν να πωλήσουν το γάλα τους σε υψηλότερες τιμές, μετά την απόφαση της Ε.Ε. που δεν κρίνει αναγκαία την καθιέρωση στις συσκευασίες των γαλακ
«Ανάσα» για τους Έλληνες κτηνοτρόφους αποτέλεσε η συμφωνία που πέτυχαν με τους χονδρεμπόρους, φέτος, για την πώληση των αμνοεριφίων τους, ενόψει του Πάσχα, καθώς η τιμή που εξασφάλισαν είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με ό,τι ίσχυσε πέρυσι, με αποτέλεσμα να «ζεσταθεί» η τσέπη τους.

Η ικανοποίηση ωστόσο μετριάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της πρώτης ύλης, αφού η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αναγκαιότητα ή όχι αναγραφής της προέλευσής της στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κλάδο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση της Επιτροπής, «οι ελληνικές αρχές δεν προέβαλλαν καμία δικαιολογία, από την οποία να συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι η καθιέρωση γενικά της υποχρέωσης αναφοράς της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης ή της συγκεκριμένης χώρας παραγωγής ή η ένδειξη παραγωγής Ε. Ε., είναι αναγκαία». Η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά, έβαλε στον «πάγο» τις όποιες ελπίδες των  κτηνοτρόφων ότι θα μπορούσαν να πωλήσουν στις γαλακτοβιομηχανίες το γάλα τους με υψηλότερες τιμές, στη βάση της προσδοκίας ότι θα καταγραφόταν τελικά αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές για γαλακτοκομικά προϊόντα με πρώτη ύλη εγχώριας παραγωγής. Σημειώνεται ότι ήδη στη διάρκεια του 2009, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είχαν υποστεί σημαντική μείωση σε ποσοστό άνω του 12% στην τιμή πώλησης του γάλακτός τους προς τις γαλακτοβιομηχανίες και ήλπιζαν ότι η τάση αυτή θα αναστρεφόταν από την 1η Ιανουαρίου και μετά, με την έναρξη ισχύος της εν λόγω αγορανομικής διάταξης, για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των προϊόντων.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς γάλακτος «είδαν» πίσω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρασκηνιακές πιέσεις από ξένες γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες εισάγουν προϊόντα στη χώρα μας, αλλά και από ντόπιες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα για να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους. «Ήταν αναμενόμενες οι πιέσεις ιδίως από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού» σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας. Αυτό άλλωστε είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από το 2009, καθώς για πρώτη φορά η διάταξη επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από το Μάιο πέρσι. Ακολούθησαν διαδοχικές 3μηνες ή δίμηνες παρατάσεις στην εφαρμογή της, έως ότου αποφασίστηκε αυτό να γίνει από τις αρχές του 2010. Ο τελικός σχεδιασμός μάλιστα προέβλεπε, κάποια στιγμή, επέκταση της υποχρέωσης αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης –εκτός από το γάλα και τα γιαούρτια- και στα τυριά και τα βούτυρα, που αντιπροσωπεύουν περί το 40-50% της συνολικής αγοράς γαλακτοκομικών. Οι κτηνοτρόφοι είχαν από τότε χαρακτηρίσει ύποπτη αυτή την εξαίρεση και εξέφραζαν γενικότερους φόβους για την εφαρμογή της, οι οποίοι τελικώς επιβεβαιώθηκαν.