Skip to main content

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου

Για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου

Την επιπλέον οικονομική ενίσχυση του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στη Θεσσαλία με 2.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των πρωτόγνωρων πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου 2023, περιλαμβάνει η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», με τίτλο «Πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού V».

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ο Δήμος είχε υποβάλει τεκμηριωμένο αίτημα για αποκαταστάσεις.

Η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 ευρώ προς τον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου κατανέμεται, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσκληση του ΥΠΕΣ, ως εξής:

• 700.000 ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις δικτύων, υποδομών και παραλιακού μετώπου σε Αγ. Ιωάννη και Χορευτό.

• 700.000 ευρώ για προσωρινές αποκαταστάσεις στο δίκτυο ύδρευσης σε όλες τις περιοχές του Δήμου.

• 600.000 ευρώ για επισκευές ζημιών στο εσωτερικό και αγροτικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων Πουρίου, Τσαγκαράδας, Ζαγοράς και Ανηλίου.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κων. Καραγεωργίου επισήμανε πως η νέα οικονομική συνδρομή στον δήμο με 2 εκατ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στην πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα, μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, ύψους 2.450.000 ευρώ.

«Από την επόμενη ημέρα της ισχυρής λαϊκής εντολής στην «Αναδημιουργία» να αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, ιεραρχήσαμε τις επείγουσες ανάγκες για προσωρινές αποκαταστάσεις σε όλες τις ενότητες.

Σε λιγότερες από εκατό ημέρες, Δήμος, Περιφέρεια και Κεντρική Διοίκηση, σε ένα κοινό ταξίδι, ενώσαμε δυνάμεις και δώσαμε την πρώτη μάχη των άμεσων αποκαταστάσεων των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Παράλληλα με την ωρίμανση του σχεδιασμού για νέα ανθεκτικά έργα, συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια για προσωρινές παρεμβάσεις με προτεραιότητα την αγροτική και τουριστική οικονομία και ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα.

Η γόνιμη συνεργασία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, συνεχίζεται με ορατά αποτελέσματα και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς.

Αποφασισμένοι και ενωμένοι, καταλήγει ο κ. Καραγεωργίου, θα συνεχίσουμε να ενεργοποιούμε δυνάμεις και να δημιουργούμε ουσιαστικές συνέργειες απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε και το 2024 να είναι καλύτερο από τον χρόνο που αφήσαμε πίσω μας».