Skip to main content

Πλήρης κατάρρευση των εσόδων στο τελευταίο τρίμηνο του 2009

Αν μέχρι τον Σεπτέμβριο τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου απειλούνταν ανοικτά με κατάρρευση, από τον Οκτώβριο και μετά και ιδιαίτερα το Νοέμβριο, η κατάρρευση είναι πλέον η σκληρή πραγματικότητα. Σε από
Αν μέχρι το Σεπτέμβριο τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου απειλούνταν ανοικτά με κατάρρευση, από τον Οκτώβριο και μετά και ιδιαίτερα το Νοέμβριο, η κατάρρευση είναι πλέον η σκληρή πραγματικότητα. Οι αριθμοί μπορούν να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με τα τελευταία, ανεπίσημα, στοιχεία, τα οποία έχουν περιέλθει εν γνώσει του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κατά τον ενδέκατο μήνα του 2009, στα ταμεία του κράτους κατευθύνθηκαν λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2008 το ποσό των εσόδων είχε προσεγγίσει τα 5,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η παρατηρούμενη υστέρηση είναι της τάξης των περίπου 1,5 δισ. ευρώ, η οποία, αν συγκριθεί με τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί στην αρχή του 2009, παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το γεγονός φέρεται να έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο έντρομο διαπιστώνει ότι κάθε στοίχημα για τη χρονιά που πέρασε χάθηκε, ενώ αυτή η εικόνα υποθηκεύει και το 2010.

Γι΄αυτό και πρώτα και πάνω από όλα στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να δώσουν βαρύτητα στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος τελεί υπό καθεστώς διάλυσης. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι, αν δεν ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί, τότε κανένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα μπορέσει να αποδώσει. Και προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζονται μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.