Skip to main content

Έκτακτη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο στην Οδησσό

Έκτακτη αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην Οδησσό, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στην πρώτη του επίσκεψη, τον Απρίλιο του 2022, είχε μιλήσει στη Βουλή.

Στην τελευταία τους επικοινωνία, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς του, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του ΕΛΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα για το Βουκουρέστι, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο Συνέδριο, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων και οι επικεφαλής Κεντροδεξιών Κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι ηγέτες θα έχοην την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, με δεδομένες και τις πρόσφατες εκλογικές νίκες και την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο εντός του ΕΛΚ, καθώς κινούνται στον αντίποδα της πτώσης παραδοσιακών κομμάτων της Κεντροδεξιάς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.