Skip to main content

Die Welt: Το τέλος της παγκοσμιοποίησης και το παράδειγμα της Adidas

Πώς η γερμανική εταιρεία που βρέθηκε στην πρωτοπορία της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, μπορεί να αποδειχθεί ξανά πρωτοπόρος, στο τέλος της...

Στο τέλος της πλησιάζει η εποχή της παγκοσμιοποίησης όπως υποστηρίζει με δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που επικαλείται νεότερα στοχεία που αποδεικνύουν ότι οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών υποχωρεί, ενώ η τεχνολογική εξέλιξη θα μπορούσε να της δώσει τη χαριστική βολή.

Η Die Welt στέκεται στο παράδειγμα της Adidas που στις αρχές τις δεκαετίας του 90', ως πρωτοπόρος εταιρεία της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, μεταφέρε την παραγωγή στην Κίνα και την Ινδονησία και από το Βιετνάμ μέχρι την Αργεντινή και το Μεξικό. Τώρα όμως ο γερμανικός κολοσσός ένδυσης επιθυμεί την επιστροφή του στη Γερμανία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο αθλητικά παπούτσια «Μade in Germany».

Η Adidas θα μπορούσε να γίνει, λοιπόν, και πάλι πρωτοπόρος, αλλά αυτή τη φορά αντίστροφα, αντιλαμβανόμενη έγκαιρα το τέλος της παγκοσμιοποίησης.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ των κρατών xωλαίνουν, μερικώς μάλιστα έχουν σταματήσει. Αυτό οφείλεται αφενός στις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου στις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας.

«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχει επιβραδυνθεί όχι μόνο η παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και η αύξηση του διεθνούς εμπορίου», όπως είπε στην συντηρητική Welt ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank (DZ), της τέταρτης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Στέφαν Μπίλμαϊερ. Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι βρισκόμαστε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Μία αιτία γι αυτήν την καθοδική, με ενδιάμεσες διακυμάνσεις, πορεία, ο Μπίλμαϊερ υποθέτει ότι είναι ένας «κορεσμός» σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη από τις χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό έχουν εδώ και καιρό μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες με αναδυόμενη οικονομία.

Από την άλλη μεριά πολλές αναδυόμενες οικονομίες περνούν εδώ και μερικά χρόνια κρίση. Από τις στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Ρωσία μέχρι την κρίση διαφθοράς στη Βραζιλία και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα έως την πρόσφατη πολιτική κρίση της Τουρκίας. Αυτό κάνει πολλές εταιρείες να διστάζουν να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στις χώρες αυτές.
Κυρίως γιατί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων συχνά αυτό δεν είναι αναγκαίο, όπως αποδεικνύεται και από το παράδειγμα της Adidas. Διότι η παραγωγή στη Γερμανία, η οποία ξεκίνησε και πάλι, μπορεί να γίνει αποκλειστικά χωρίς εργάτες. Τα παπούτσια παράγονται εξ ολοκλήρου από ρομπότ.

Aυτό συμπίπτει με μια πολιτική εξέλιξη, αναφέρει το δημοσίευμα: Την αυξανόμενη αντίσταση κατά της παγκοσμιοποίησης στις δυτικές κοινωνίες. Αυτό είναι κάτι ακατανόητο για τους περισσότερους οικονομολόγους.

«Η βασική θεωρία της οικονομίας διδάσκει ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι θετικό για όλες τις περιοχές οι οποίες συμμετέχουν», λέει στην γερμανική εφημερίδα ο οικονομολόγος Βίλεμ Φερχάγκεν της επενδυτικής εταιρείας NN Investment Partners. Αυτό ήταν άλλωστε και το αποφασιστικό επιχείρημα υπέρ της παγκοσμιοποίησης.

«Φαίνεται, όμως, πως ξεχνάμε ότι αυτές οι θεωρίες λένε επίσης ότι εντός των περιοχών αυτών υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι», προσθέτει. Βέβαια σύμφωνα με τη θεωρία επέρχεται και μια εξισορρόπηση μεταξύ των ομάδων αυτών. «Κάτι όμως που δεν συμβαίνει».

«Τυχόν νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα τη σταδιακή απορρύθμιση της παγκοσμιοποίησης, με όλα τα προβλήματα τα οποία αυτό συνεπάγεται», επισημαίνει ο Φερχάγκεν. Διότι θα χαθούν μαζί της και τα θετικά αποτελέσματα που αναμφίβολα είχε, όπως λ.χ. το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ξέφυγαν από την φτώχεια και στις βιομηχανικές χώρες πολλά προϊόντα έγιναν φτηνότερα και προσιτά.

Τέλος σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Sal. Oppenheim, Μάρτιν Μόρισον «ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως αντίπαλος της παγκοσμιοποίησης θα προκαλούσε ζημιά όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό, τον Καναδά ή την Κίνα». «Επιπλέον πολλές χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και να λάβουν προστατευτικά μέτρα» συμπληρώνει ο κ. Μόρισον.

Πηγή εικόνας: PBS NewsHour