Skip to main content

Πλήθος κόσμου στη διάλεξη για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Ο χώρος είναι μαγικός και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, τόνισε κατά τη διάλεξή της η Κρινώ Κωνσταντινίδου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Τη μοναδικότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου υπογράμμισε η Κρινώ Κωνσταντινίδου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στη διάλεξη με τίτλο «Μνήμης λίθοι. Μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης από τον 4ο στον 9ο αι. Η διασταύρωση του Decumanus Maximus με τον Cardo της Οδού Βενιζέλου» που διοργάνωσε το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. 

 «Ο χώρος είναι μαγικός και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση», τόνισε η αρχαιολόγος η οποία συμμετείχε και η ίδια στις ανασκαφές. Όπως αναφέρει η ίδια, πρώτη φορά ανακαλύπτεται 77 μέτρα ακέραιου δρόμου σε αυτό το πλάτος. Ο δρόμος είναι η Decumanus Maximus, η κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης τον 4ο και 5ο αιώνα που βρίσκεται κάτω από τη σημερινή Εγνατία, και η οποία τότε συνέδεε το ανατολικό και το δυτικό τείχος της πόλης. Το εύρημα, όπως περιέγραψε η ίδια, είναι μοναδικό λόγω της ολότητάς του, το ότι δηλαδή βρέθηκε ολοκληρωμένο το σταυροδρόμι και μέρος της πλατείας αλλά και γιατί αποκαλύπτει τη συνέχεια του αστικού χαρακτήρα της πόλης ακόμα και στους «μαύρους αιώνες», δηλαδή τη μεταβατική φάση του 7ου, 8ου και 9ου αιώνα. 

Η ίδια μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Εγνατία ανασκάπτεται πρώτη φορά με τις εργασίες του μετρό.

Η ανταπόκριση του κόσμου στη διάλεξη ήταν εντυπωσιακή καθώς η αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης γέμισε, με αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθούν όρθιοι. «Ήρθα για να μάθω περισσότερα για αυτό το θέμα γιατί πρόκειται για σπουδαίας σημασίας αρχαιότητες. Είναι το "είναι" μας, η ταυτότητά μας. Επίσης θέλω να ξέρω για απαντήσω σε αυτούς που τα θεωρούν πέτρες», τόνισε ο Θανάσης Κουκόπουλος, 19χρονος φοιτητής αρχαιολογίας. 

Στο ίδιο κλίμα, η 49χρονη Τζένη Γεωργάκη, αρχαιολόγος και συνεργάτης στην Πολυτεχνική Σχολή τόνισε πως το θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου είναι «ένα θέμα που όποιος έχει στοιχειώδη ευαισθησία δεν θα μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο». Όπως υπογράμμισε, είναι πολύ σπάνιο στην αρχαιολογία να επέμβει στην καρδιά μιας σύγχρονης πόλης και να προκύψει ένα εύρημα τέτοιας κλίμακας και τέτοιας διαχρονικότητας.