Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, γονατίζει το σύστημα

Οι σωστές κατά τις προδιαγραφές ΜΕΘ γέμισαν και φτιάχνουμε ΜΕΘ εκστρατείας, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Δεκάδες νέες εισαγωγές με κορωνοϊό στα εφημερεύοντα

Εκτός ελέγχου χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη η ΠΟΕΔΗΝ καθώς όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, «οι ΜΕΘ γέμισαν και φτιάχνουμε ΜΕΘ εκστρατείας».

«Δυστυχώς οι ελάχιστες ΜΕΘ που λειτουργούσαν με προδιαγραφές ΜΕΘ (κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό) εξαντλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, μονάδες καρδιοχειρουργικές» αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ τονίζεται πως «είναι καλύτερα από έναν θάλαμο νοσηλείας αλλά όχι ΜΕΘ». «Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα γονάτισε πριν την ώρα του λόγω των παθογενειών του», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ένα σύστημα με 35.000 κρεβάτια, δεν θα γονάτιζε σε αυτή τη φάση στη Θεσσαλονίκη εάν λειτουργούσε ο απαραίτητος αριθμός κλινών ΜΕΘ και μάλιστα την ώρα που τα γενικά περιστατικά διεκομίσθηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ και σταμάτησαν τα χειρουργεία που μετά απαιτούν ΜΕΘ», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη»

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, χθες εφημέρευαν το Γεννηματάς και το ΑΧΕΠΑ. Στο πρώτο εισήχθησαν 30 ασθενείς με κορωνοϊό και 21 ύποπτα κρούσματα. Επίσης στο ΑΧΕΠΑ εισήχθησαν 70 ασθενείς με κορωνοϊό. Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται 56 θετικοί ασθενείς και 21 ύποπτα και στο ΑΧΕΠΑ 270 ασθνείς με κορωνοϊό.

«Πρόβλημα στο Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία είναι η διεκπεραίωση των υπόπτων κρουσμάτων λόγω καθυστέρησης έκδοσης των τεστ αφού δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και στέλνουν πανεπιστήμιο και ιδιωτικό τομέα και κάνουν μια ή δυο ημερες να εκδωθούν», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στις ΜΕΘ το ΑΧΕΠΑ νοσηλεύει 34 ασθενείς διασωληνωμενους στα 37 κρεβάτια (δόθηκαν 5 κλίνες στην ανάνηψη) και στο Γεννηματάς 12 διασωληνωμένοι δόθηκαν 6 κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν 16.

Αττική

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΣΩΤΗΡΙΑ νοσηλεύονται 48 ασθενείς στις ΜΕΘ με 31 κενές κλίνες, στον Ευαγγελισμό 25 ασθενείς στα 28 κρεβάτια, στο Αττικό 14 ασθενείς στα 23 κρεβάτια.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως από χθες δύο πέθαναν και ένας ασθενής εξήλθε. Μεταξύ των δύο νεκρών ένας 42 χρόνος γιατρός πνευμονολόγος, με την Ομοσπονδία να εκφράζει τη θλίψη της στους οικείους του.

Οι υπόλοιπες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική γεμάτες, καταλήγει η ανακοίνωση.