Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας εν μέσω πανδημίας

Η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 8.30 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία

Συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όπου καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε περίπτωση δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας.

Ενόψει των κινητοποιήσεων τους αύριο στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν μια αποτίμηση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

«Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ. Στα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Παραθέτουμε τα στοιχεία με τις κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων. Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορωνοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι ΜΕΘ Covid είναι 169 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον, ενώ οι ΜΑΦ είναι 117 και  μπορούν να λειτουργήσουν άλλες  27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 8.30 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αναλυτικά:

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ:  Στο Νοσοκομείο Κοζάνης υπάρχει μία Γενική ΜΑΦ που έχει 5 με 7 κλίνες και θα γίνει ΜΕΘ. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 37 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ:  Στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας λειτουργεί μία Γενική ΜΕΘ που έχει 6 κλίνες. Υπάρχει και μία ΜΕΘ με 4 κρεβάτια για τα περιστατικά covid και θα συμπληρώσουν άλλα δύο. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 24 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ:  Δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί  περίπου 20 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:  Δεν υπάρχει ούτε Γενική ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ και για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 25 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ και έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες του κορωνοϊού 19 άτομα επικουρικό προσωπικό.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: υπάρχει 1 ΜΕΘ γενική με 11 κλίνες και 1 ΜΑΦ με 4 κλίνες. Επίσης υπάρχει και μία ΜΕΘ covid με 25 κλίνες και χρησιμοποιούνται 15. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 110 επικουρικό προσωπικό από τα οποία το 80% Νοσηλευτικό προσωπικό, 17 γιατροί.

Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Έχουν προσληφθεί για τον covid-19, 18 με 20 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει  μία Γενική  ΜΕΘ με 10 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 30 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες η οποία μετατράπηκε σε ΜΕΘ covid. Για την περίοδο της πανδημίας 33 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 30 άτομα.

Γ.Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες.. Για τις ανάγκες του κορωνοϊού έχουν προσληφθεί 12 με 14 άτομα επικουρικό προσωπικό εκτός των γιατρών.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 12 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 57 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν 2 Γενικές ΜΕΘ, η μία έχει 12 κλίνες και άλλη 18 κλίνες όπως επίσης και μία ΜΕΘ covid με 15 κλίνες.  Υπάρχει μία ΜΑΑ (Μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας) με 7 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 101άτομα επικουρικό προσωπικό.

Ψ.Ν.Θ.: Δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ Γενική ούτε ΜΑΦ. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 33 άτομα επικουρικό προσωπικό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες περίπου. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί 42 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 3 κλίνες. Περίπου 15 άτομα επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 3 κλίνες συν μία εφεδρική. Για τις ανάγκες του κορωνοϊού έχουν προσληφθεί περίπου 45 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: Δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί 16 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με ενεργές 6 με 7 κλίνες από τις οποίες οι 5 έγιναν covid. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 25 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Δεν υπάρχει ούτε Γενική ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 20 άτομα.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Υπάρχει στεφανιαία μονάδα. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 22 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ : Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες. ΜΑΦ υπάρχει αλλά είναι ανενεργή δεν λειτουργεί. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 45 άτομα επικουρικό προσωπικό.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ:

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με περίπου 10 κλίνες. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί 26 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες. 41 άτομα επικουρικό προσωπικό έχει προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες. 42 άτομα επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί εν περίοδο covid-19.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες και μία ΚΑΡΔΙΟΜΕΘ όπου την μετατρέψανε σε ΜΕΘ covid με 10 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκαν περίπου 53 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Υπάρχει μία Γενική ΜΑΦ με 5 κλίνες. ΜΕΘ  δεν υπάρχει. Έχουν προσληφθεί 16 άτομα επικουρικό προσωπικό για τις ανάγκες της πανδημίας.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 5 κλίνες. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 35 άτομα επικουρικό προσωπικό.