Skip to main content

Κορωνοϊός-ΠΟΕΔΗΝ: Παραμένουν γεμάτες οι ΜΕΘ, τσακισμένο το νοσηλευτικό προσωπικό

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η θνητότητα στις ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές κορωνοϊού είναι μεγάλη, ενώ σημειώνει πως το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο.

Πιστή τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των εορτών συνιστά η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία δεν αντέχουν μια νέα έξαρση του κορωνοϊού. Παράλληλα κρούει το καμπανάκι για τις ΜΕΘ, τονίζοντας πως η κατάσταση δεν δικαιολογεί εφησυχασμό.

«Ζούμε πρωτόγνωρες τραγικές καταστάσεις στα νοσοκομεία. Παρά την πτώση των εισαγόμενων περιστατικών κορωνοϊού, έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά συμπτώματα και μάλιστα οικογένειες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μιας νόσου», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στη σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η θνητότητα στις ΜΕΘ αλλά και στις κλινικές κορωνοϊού είναι μεγάλη, ενώ οι απλές ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Παράλληλα, επισημαίνει πως αδειάζουν κάποιες αυτοσχέδιες που δημιουργήθηκαν σε θαλάμους και χειρουργικές αίθουσες αλλά, όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «αυτές δεν είναι ΜΕΘ και θα πρέπει να επανέλθουν στη φυσιολογική τους λειτουργία καθώς δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας».

«Όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μεσολάβησαν οκτώ μήνες από το πρώτο. Ως εκ τούτου οι ΜΕΘ ήταν άδειες και το διαθέσιμο προσωπικό στη θέση του. Τώρα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ και τσακισμένο, αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο το προσωπικό. Δεν αντέχουμε ένα τρίτο κύμα ή προέκταση του δεύτερου σε σύντομο χρονικό διάστημα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης πως στον αριθμό των ΜΕΘ που λειτουργούν, προστίθενται από το Υπουργείο Υγείας και οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ, που όπως σημειώνει δεν είναι ΜΕΘ ενώ συμπληρώνει πως ακόμη και τώρα με τη πτώση των εισαγωγών οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε πάρα πολλά νοσοκομεία.

Η κατάσταση των ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

Κεντρική Μακεδονία 

ΑΧΕΠΑ. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 42 στις 43 υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 24 στις 24 υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 16 στις 17 υπολογίζοντας και τις αυτοσχέδιες.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. 8 στις 8.
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. 4 στις 6. Έκλεισε η ΜΑΦ 5 κλινών.
ΝΟΣ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. 8 στις 8.
ΝΟΣ. ΒΕΡΟΙΑΣ 8 στις 8.
ΝΟΣ. ΣΕΡΡΩΝ. 14 στις 14.
ΝΟΣ. ΕΔΔΕΣΑΣ. 3 στις 3.
ΝΟΣ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ. 8 στις 8 έκλεισαν οι αυτοσχέδειες 6 κλίνες.

Θεσσαλία 

ΝΟΣ. ΒΟΛΟΥ. 8 στις 8.
ΝΟΣ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. 6 στις 6.
ΝΟΣ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ. 12 στις 12.
ΝΟΣ. ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ. 21 στις 31 αλλά όλες οι κενές είναι αυτοσχέδιες σε θαλάμους κλινικών.
ΠΑΝΕΠ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ 13 στις 18.

Στερεά Ελλάδα

ΝΟΣ. ΛΑΜΙΑΣ. 12 στις 12
ΝΟΣ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ. 5 στις 10.

Αττική 

ΚΑΤ. 4 στις 7
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 13 στις 14
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 9 στις 11.
ΣΩΤΗΡΙΑ. 57 στις 84
ΝΙΜΙΤΣ. 3 στις 4
ΕΛΠΙΣ. 6 στις 6
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 24 στις 32. - Υπάρχει και ΜΑΦ 12 κλινών αλλά δεν έχει ασθενή.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 11 στις 12.
ΑΤΤΙΚΟ. 14 στις 23
ΘΡΙΑΣΙΟ 12 στις 12

«Η θνητότητα στις ΜΕΘ δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό συμβάλλει το πρόχειρο στήσιμο αυτοσχέδιων ΜΕΘ χωρίς το κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Μεγάλη προσοχή τα Χριστούγεννα. Δεν κρυβόμαστε στο εμβόλιο. Περιμένουμε σειρά», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.