Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ευθεία βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας

Εάν θέλουμε να σβήσουμε τις λίστες αναμονής για χειρουργείο με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

Για τραγικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, κάνει  λόγο στην ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, ενώ τα λιγοστά πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται δεν συμβάλλουν στην μείωση των λιστών αναμονής.

Αναλυτική η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ευθεία βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, στη δωρεάν περίθαλψη.

Η μέχρι  τώρα λειτουργία  τους δεν  συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται επί έτη σε λίστα αναμονής. Δεν καλούνται με κριτήριο το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων. Καλούνται  όσοι ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον  να χειρουργηθούν απόγευμα ανεξάρτητα εαν είναι εγγεγραμένοι  στη λίστα,  με καμία σειρά   και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Οι ασθενείς που περιμένουν  σε λίστα αναμονής πάνω από  δύο έτη συνήθως  αρνούνται να χειρουργηθούν καθ ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν.


Εάν είχαν χρήματα δεν θα περίμεναν  χρόνια σε λίστα αναμονής. Θα είχαν βρει τη λύση του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα  των 50.000 πρώτων χειρουργείων δωρεάν από το  ταμείο ανάκαμψης που θα είχε το κριτήριο της  αντικειμενικότητας  δεν είναι έτοιμο και κανείς μας στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή.
Έτσι τώρα τα λιγοστά πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται δεν συμβάλλουν στην μείωση των λιστών αναμονής.
Οι 30.000 και πλέον ασθενείς που περιμένουν πάνω από Ένα χρόνο να χειρουργηθούν με βάσει τις επικαιροποιημένες λίστες των νοσοκομείων  συνεχίζουν να περιμένουν γιατί δεν έχουν χρήματα.

Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία στα  νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις  τραγικές  ελλείψεις προσωπικού κυρίως αναισθησιολόγων ιατρών  και νοσηλευτικού προσωπικού.

Από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές  αίθουσες λειτουργούν οι 43.

Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με 5 αίθουσες σε λειτουργία και 7 κλειστές έβαλε ένα μόνο απογευματινό χειρουργείο.
Το ΑΧΕΠΑ έβαλε μόνο ένα σπογευματινό χειρουργείο τη πρώτη ημέρα. Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες στις 10 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ με 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες βάζει 4 χειρουργεία απογευματινά την εβδομάδα με 9.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής.


Το ΑΤΤΙΚΟ έχει πραγματοποιήσει 6 απογευματινά χειρουργεία  όταν λειτουργούν μόνο  7 χειρουργικές  αίθουσες  στις 14 ανεπτυγμένες  που διαθέτει το νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Ευαγγελισμός κάνει 4 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα.

Το περίεργο είναι ότι εκδηλώνουν νοσοκομεία της περιφέρειας τη πρόθεσή να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία με μηδενικές λίστες αναμονής!!!!!

Γιατί;

Παρ ότι έχουμε  σοβαρές ελλείψεις προσωπικού η οικονομική ανάγκη οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν συμμετοχή στα σπογευματινά χειρουργεία.


Μεγαλύτερη συμμετοχή  έχουμε στα απογευματινά χειρουργεία από γιατρούς. Λιγοστή συμμετοχή μέχρι τώρα από  νοσηλευτικό  και υποστηρικτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς κ.λ.π.)

Επιβεβαιωνεται  η απόψή μας ότι το μέτρο αυτό δεν  εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για άλλη μια φορά τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, απ ευθείας και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο.


Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται για να συμπληρώνουν οι ασθενείς  από τη τσέπη τους το μισθό του υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής. Αυτό δηλαδή που είναι δουλειά του κράτους.


Δυσαρέσκεια υπάρχει στο προσωπικό που καλείται να υποστηρίξει, να διαγνώσει,  να περιθάλψει σε  κλινικές, ΜΕΘ  τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων.


Να δούμε πως θα ανταπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί των  νοσοκομείων σε  χειρουργικά υλικά  όταν χωρίς τα απογευματινά χειρουργεία  αρχές  του φθινοπώρου  βρίσκονται στο κόκκινο.  Ωφείλουν  τώρα σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ.


Εάν θέλουμε να σβήσουμε τις λίστες αναμονής για χειρουργείο με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών πρέπει  να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί όλων των υγειονομικών προκειμένου  να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες όχι μόνο πρωί και το  απόγευμα στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας  των νοσοκομείων  με  το προσωπικό βάρδιας.


Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές.

Και 700 αναισθησιολόγους να είχαμε στα νοσοκομεία που τώρα  ευελπιστούν ότι θα βρεθούν πολλοί με μπλοκάκι, δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργήσουμε τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες».