Skip to main content

Ποιες παρεμβάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για εργασιακά - ασφαλιστικό

Το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία για τη με
Τη σαφή θέση ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί «δημοσιονομική τρομοκρατία», δεν προετοιμάζει κάποια αιφνιδιαστική επίθεση στην κοινωνία «που ήδη υποφέρει», καθώς και ότι δεν υπάρχει «κρυφή ατζέντα» εξόδου από την κρίση, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το Υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτει σχέδιο με συγκεκριμένους άξονες, που εφαρμόζεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για το οποίο προσπαθούμε να συνεργαστούμε συστηματικά», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνοντας: «Το υπουργείο καλείται να συμβάλει κατά το 1/3 στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως προς τον περιορισμό των δαπανών, με την περικοπή των ανορθολογικών εξόδων και της σπατάλης».

Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε πως κατά τη διάρκεια της τρίμηνης διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λείψει τα λάθη και οι παραλείψεις, υπογράμμισε, ωστόσο, πως «οι Έλληνες πολίτες ήδη γνωρίζουν ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, σεβόμενοι το μόχθο και τις ανάγκες τους».

Εργασιακό

«Παραδίδουμε σήμερα το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, που περιλαμβάνει την εισαγωγή ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ειδικά στο κρίσιμο θέμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Συγκεκριμένα παρέχονται εγγυήσεις για τα λεγόμενα «μπλοκάκια», για τη μερική απασχόληση, όπου εισάγεται η έννοια του συγκρίσιμου εργαζόμενου, για την εκ περιτροπής εργασία και την προσωρινή απασχόληση, για τη διαθεσιμότητα, για την τηλεργασία, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για την κατάτμηση της άδειας.

«Σύνθημά μας είναι ούτε απορρύθμιση, ούτε υπερρύθμιση. Δηλαδή, όχι στην εργασιακή ζούγκλα, αλλά όχι και στις αγκυλώσεις! Το προσχέδιο δίδεται σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή», συνέχισε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι από τις 17 Δεκεμβρίου ξεκίνησε μία νέα νομοθετική προσπάθεια, η οποία θαολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου και θα αποσκοπεί στον περιορισμό τηςαδήλωτης εργασίας και την επανασύσταση του Σ.ΕΠ.Ε. «Στο παρόν προσχέδιο - νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για θέματαΣ.ΕΠ.Ε, καθώς και για τη διαδοχική ασφάλιση. Έωςτο τέλος του έτους η σύνταξη θα δίδεται εντός τριμήνου από την κατάθεσητης σχετικής αίτησης».

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων, καθώς και στη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των ανέργων.

Ασφαλιστικό

«Επιτυχή» χαρακτήρισε ο κ. Λοβέρδος τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό. «Οι εργασίες μας θα τελειώσουν νωρίτερα από τις 30 Απριλίου και ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν τη λήξη της Α΄ Συνόδου (Ιούνιος 2010)».

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης για περικοπή των δαπανών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί στις δύο τροπολογίες για τα φάρμακα- σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας- που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε πως νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε δύο παρεμβάσεις του διοικητή του ΙΚΑ, που στόχο έχουν τη μείωση των δαπανών κατά 50 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση εσόδων του Ασφαλιστικού μας συστήματος και να ασκήσουμε εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής».

«Βάζουμε τέλος στον εξευτελισμό συμπολιτών μας που ταλαιπωρούνται από ανίατες ασθένειες και αναπηρίες, καταργώντας τις περιοδικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση του αυτονόητου. Η σχετική ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή μας νομοθετική πρωτοβουλία», ολοκλήρωσε την ομιλία του.