Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτοφύλακες σημάδεψαν με όπλο τον εικονολήπτη του Open (video)

Μία απίστευτη εμπειρία έζησε το συνεργείο του Open στο Κίεβο, όπου καλύπτει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Απειλήθηκε η ζωή του οπερατέρ.

Συγκλονιστικές και τρομακτικές στιγμές έζησε το συνεργείο του Open στο Κίεβο, όταν Ουκρανός πολιτοφύλακας σημάδεψε με όπλο τον οπερατέρ του καναλιού Δημήτρη Αλεξάκη.

Ενώ ο ανταποκριτής του Open Χρήστος Νικολαΐδης πήγαινε να μιλήσει με μία οικογένεια, ο Δημήτρης Αλεξάκης με την κάμερα είδε μια έρημη παιδική χαρά και πήγε να καταγράψει μερικά πλάνα. Τότε εμφανίστηκαν πολιτοφύλακες και ένας εξ αυτών άρχισε να του φωνάζει και σήκωσε το καλάσνικοφ σημαδεύοντάς τον.

«Μας πλησίασαν πολιτοφύλακες και στρατιωτικοί και μας έκαναν έναν έλεγχο με άσχημο τρόπο. Πίστευαν ότι είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Ο ένας από τους πολιτοφύλακες ήταν πολύ εκνευρισμένος, σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε τον οπερατέρ Δημήτρη Αλεξάκη» ανέφερε ο Χρήστος Νικολαΐδης.

Ο κάμεραμαν του Open, που δεν καταλάβαινε τι του έλεγε, σήκωσε τα χέρια και ξάπλωσε στο έδαφος, με τον μεταφραστή Νίκο Καραπαναγιώτη να εξηγεί ότι είναι δημοσιογράφοι και κάποια στιγμή να χρειάζεται να φωνάξει για να σταματήσουν.

Εν τέλει, τους κράτησαν πάνω από μια ώρα, για να ελέγξουν τα χαρτιά τους, τα διαβατήρια και τις επαγγελματικές ταυτότητες ενώ πήγε και η αστυνομία ακολούθως αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες στη συνέχεια.

«Ήταν αιφνιδιαστική στιγμή. Ένα αποκαρδιωτικό πλάνο, μια άδεια παιδική χαρά που ήθελα να καταγράψω» ανέφερε αρχικά ο κάμεραμαν Δημήτρης Αλεξάκης για να συμπληρώσει: «Αιφνιδιάστηκα όταν με σημάδεψε με το όπλο, σήκωσα τα χέρια, όλο και αγρίευε γιατί δεν καταλάβαινα τι έλεγε... Όταν ήρθε στο μέρος μου θεώρησα ότι έπρεπε να ξαπλώσω».

Ανέφερε μάλιστα πως «εκείνη την ώρα είναι η επιβίωση και η ψυχραιμία στο μυαλό αλλά και το καθήκον, να καταγράψεις και να δείξεις στον κόσμο τι γίνεται. Εκείνη την ώρα θεώρησα πως δεν έχω πολλές ελπίδες, σκέφτηκα να ανοίξω τα χέρια και να έχει στόχο στο γιλέκο, έλεγα, Θεέ μου μακάρι να ρίξει στο γιλέκο».

Ο Νίκος Καραπαναγιώτης που εκτελεί χρέη μεταφραστή, ανέφερε για τη φωνή που χρειάστηκε να βάλει: «Κάπως πρέπει να αντιδράσεις, είναι μερικές φορές που χρειάζεται. Σημάδευε με τον καλάσνικοφ (σ.σ. τον κάμεραμαν) και του ζητούσε να ξαπλώσει».