Skip to main content

Πολύ αρνητικά τα μηνύματα που φτάνουν από τα νησιά

Ακόμα και οι πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κω, Σαντορίνη, ακόμα και Ρόδο, περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι αντίστοιχες της Κρήτης.

Εξαιρετικά δυσάρεστα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από το σύνολο των νησιωτικών τουριστικών προορισμών αναφορικά με την φετινή τουριστική κίνηση. Ήταν και παραμένει ανύπαρκτη. Και ήδη άρχισαν να αναζητούνται οι πρώτες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, είναι μη αναστρέψιμη. Εννοείται ότι τώρα, κανείς δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ενώ όλοι θυμούνται πως αν και έγιναν το τελευταίο διάστημα κάποιες προτάσεις για να προληφθεί το κακό, τελικώς καμία δεν υιοθετήθηκε.

Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζεται στην Voria.gr κάποια στιγμή, μεταξύ άλλων «έπεσε» η ιδέα – και μάλιστα σε έναν από τους πρωινούς καφέδες στο Μέγαρο Μαξίμου - που «έλεγε», με δυο λόγια: Αφού αποκαθίσταται η ακτοπλοϊκή σύνδεση, ας ανοίξουμε νωρίτερα και τα μικρά ξενοδοχεία στα νησιά. Η συζήτηση τότε είχε ανοίξει με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θυμούνται τώρα όσοι υποστήριζαν την πρόταση. Η επιχειρηματολογία τους ήταν απλή: Μόνο έτσι θα μπορούσαν να στηριχθούν κάπως οι τοπικές οικονομίες, «που θα πεινάσουν». Στην πραγματικότητα όμως, η πρόταση δεν συζητήθηκε ποτέ. Είτε για τεχνικούς λόγους (με ποια κριτήρια καθορίζεται το «μικρό ξενοδοχείο»;) είτε για ουσιαστικούς (και αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοιού στην χώρα;)

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, που ακόμα και οι πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κω, Σαντορίνη, ακόμα και Ρόδο, περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι αντίστοιχες της Κρήτης, που «ανοίγει» πρώτη. Αλλά όμως όπως μεταδίδεται στην Αθήνα, είναι πολλές πάντως που ήδη αποφάσισαν να μην ανοίξουν καθόλου φέτος.

Και κάπως έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει βαρύ το κλίμα για το υπουργείο Τουρισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Για πολλούς λόγους.