Skip to main content

Πολίτες της Πέλλας ζητούν σιδηροδρομική σύνδεση με Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών

Η πρωτοβουλία πολιτών κάνει λόγο για απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία από την κυβέρνηση

Για απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία από την κυβέρνηση κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της Πέλλας.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας επισημαίνουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα Πλατύ-Φλώρινα που βρίσκεται υπό διερεύνηση σε βάθος δεκαετίας και την αναβάθμιση του δικτύου Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται υπό διερεύνηση σε βάθος εικοσαετίας.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, ανύπαρκτη στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι και η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης -Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, (με προέκταση στην Αλμωπία) μέσω Γιαννιτσών, «μια σύνδεση με χαμηλό κόστος και πολύ μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη», σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν.

«Ξεχάστηκε», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μαζί με τις εδώ και 20 σχεδόν χρόνια διεκδικήσεις των πολιτών της Περιφερειακής  Ενότητας Πέλλας και της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο της Π.Ε.Πέλλας» που είχαν ως  αποτέλεσμα την ένταξή της τόσο στην «ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»  (το Μάιο του 2008)  όσο και στο «ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»  που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Ιούνιο του 2019».

«Το ελλειμματικό και απαξιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο -ιδιαίτερα μετά από τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη- έχει σαν αποτέλεσμα την στροφή των πολλών μετακινούμενων πολιτών προς τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς και προς τα Ι.Χ. αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων», τονίζουν οι πολίτες, λέγοντας πως «τα θύματα αυτών των «ατυχημάτων» που θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να περιοριστούν από την ύπαρξη ενός σύγχρονου και αξιόπιστου σιδηρόδρομου δεν θα καταγραφούν ποτέ ως συνέπειες της ανεπάρκειας του «επικίνδυνου» σιδηροδρομικού δικτύου και καμία κυβέρνηση δεν θα χρεωθεί τις ευθύνες που της αναλογούν».

Οι πολίτες ζητούν την υλοποίηση της  σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (με προέκταση στην Αλμωπία) μέσω Γιαννιτσών και την επαναλειτουργία της γραμμής Φλώρινα-Έδεσσα.