Skip to main content

Πολωνία: Ναι στη μεταφορά MIG στην Ουκρανία αλλά με έγκριση του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πολωνική πρόταση για μεταφορά των MIG-29 σε αμερικανική βάση στη Γερμανία για κατοπινή παραχώρησή τους τους στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής (MIG-29) στην Ουκρανία, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ εγκρίνουν τη σχετική απόφαση.
 
«Η Πολωνία δεν συμμετέχει σε εχθροπραξίες, ούτε το ΝΑΤΟ... Μια τόσο σοβαρή απόφαση [για τη μεταφορά αεροσκαφών] θα πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ομόφωνα», ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο τον Πολωνό πρωθυπουργό.

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι η συζήτηση για αυτό το θέμα από τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν την πολωνική πρόταση για μεταφορά των MIG-29 σε αμερικανική βάση στη Γερμανία για κατοπινή παραχώρησή τους τους στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς "να αποφασίσουν το ταχύτερο δυνατό" για το θέμα της αποστολής αεροσκαφών MiG-29 που πρότεινε η Πολωνία για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.  "Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο ζητεί από τους δυτικούς να "ασχοληθούν αμέσως" με την πολωνική πρόταση.