Skip to main content

Πορεία μνήμης του «Αθάνατου Τάγματος» για τα θύματα του Β ΠΠ

Δεκάδες άτομα κρατούσαν φωτογραφίες από προγόνους - συγγενείς που συμμετείχαν στον μεγάλο αγώνα ενάντια στο ναζισμό - φασισμό.

Ρώσοι, ρωσόφωνοι και μετανάστες από πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 73 ετών από κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης του "Αθάνατου Τάγματος", δηλαδή των των συγγενών, συμπατριωτών και φίλων, που συμμετείχαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ναζισμού - φασισμού, διοργανώνονται κάθε χρόνο, στις 9 Μαϊου, την ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στο Βερολίνο.

Δεκάδες άτομα, που συμμετείχαν στην εκδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κρατούσαν φωτογραφίες από προγόνους - συγγενείς που συμμετείχαν στον μεγάλο αγώνα ενάντια στο ναζισμό - φασισμό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης οποιοσδήποτε μπορούσε να ενταχθεί στο "Αθάνατο Τάγμα" και να πάρει μέρος στην πορεία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία και τις πολιτικές πεποιθήσεις, καθώς, σκοπός της δράσης ήταν η διατήρηση της μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε κάθε οικογένεια.

Η Τζαβελίνα Αλεξαβδρίδη, συντονίστρια της εκδήλωσης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ο παππούς της Κωνσταντίνος Ποπόφ, κατατάχθηκε το 1941 στο σοβιετικό στρατό, αλλά χάθηκε στις μάχες και δεν επέστρεψε ποτέ. “ Χάθηκε. Αυτός είναι ένας πόνος για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε γιατί έδωσε τη ζωή του για να ζήσουμε εμείς ειρηνικά. Με τη συγκέντρωσή μας θέλουμε να υπενθυμίσουμε, κυρίως στους νέους, ότι πολλοί άνθρωποι θυσιάστηκαν για την ελευθερία”, είπε.

Την πρόσκληση, για την εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, απηύθυνε το Ρωσικό Συμβούλιο Συμπατριωτών, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία κινήθηκαν μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης φωνάζοντας συνθήματα.