Skip to main content

Πόροι 250 εκατ. ευρώ για καινοτομία

Προσπάθεια ενεργοποίησης ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων με επίκεντρο την έρευνα και την τεχνολογία, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
Η έρευνα, η καινοτομία και η ανάπτυξη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν με εκπροσώπους φορέων της Βόρειας Ελλάδας και με εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο γενικός γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου, Αχιλλέας Μητσός, στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη με τους φορείς συζητήθηκε η προσπάθεια ενεργοποίησης ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων, με επίκεντρο την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξη για τη χώρα. Το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, θα διαθέσει σε όλους τους φορείς καινοτομίας και έρευνας περίπου 250 εκατ. ευρώ για την προώθηση και υλοποίηση σχετικών δράσεων.

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι δομές της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικών φορέων και προσδιορίστηκαν ως πρωταρχικοί τομείς ο χώρος της ενέργειας, της αγροβιοτεχνολογίας, των χημικών υλικών και της υγείας. Στη συνεργασία αυτή αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή και των πανεπιστημίων, μέσω των επιτροπών και των προγραμμάτων έρευνας.

«Η χώρα μας πέρασε και περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που πρέπει να σταθεροποιήσουμε το σύστημα και να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικά προβλήματα δημοσιονομικής υφής. Ήρθε, όμως, η στιγμή να ανοίξουμε τα φτερά της ανάπτυξης. Και αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σχέση με την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και να ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για όλη τη χώρα.

Σχετικά με τις δυσχέρειες λειτουργίας του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υποστηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και θα προωθηθεί μια δομή που θα το καταστήσει πιο αυτοδύναμο. «Είναι από τα πιο σημαντικά κέντρα στη χώρα και συνδέουμε στο ΥΠΕΠΘ την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια (εκπαίδευση) και την έρευνα», είπε.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των φορέων: Τεχνόπολις, I4G, Thermi Α.Ε., Noesis, ΕΚΕΤΑ, ΕΘΙΑΓΕ, Τεχνολογικό Πάρκο, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ΙΠΕΤ, ΙΕΛ, Euroconsultants, Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, πανεπιστημιακοί των δύο ΑΕΙ και εκπρόσωπος του ΤΕΙΘ. Οι παραπάνω φορείς ασχολούνται με θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας και χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας.

Νωρίτερα, η υπουργός και ο γενικός γραμματέας επισκέφτηκαν το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου ενημερώθηκαν για τις ερευνητικές του δράσεις.