Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020
x

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2019 ΘΕΛΕΙ Ο ΚΟΣΤΑ

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απέκλεισε το ενδεχόμενο καταφυγής στις κάλπες παρά την άνοδο του ποσοστού του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις

Την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών εξήρε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιου Κόστα και έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία αυτή και πέραν των εκλογών του 2019, ακόμη κι αν το κόμμα του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Renascenca σήμερα, ο Κόστα απέκλεισε το ενδεχόμενο καταφυγής στις κάλπες παρά την άνοδο του ποσοστού του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις και έκρινε πως η συμμαχία «είναι μια καλή λύση, με ή χωρίς απόλυτη πλειοψηφία» για το κόμμα του.

Η Πορτογαλία αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, στην οποία η Αριστερά έχει έλθει αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες όπου διατηρεί την εξουσία. Η κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς και βλέπει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται, παρότι ταυτόχρονα επιτυγχάνει το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ποσοστό υποστήριξης προς τους Σοσιαλιστές του Κόστα να έχει αυξηθεί στο 42%, 10 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από εκείνο που κατέγραψε στις εκλογές του 2015 και κοντά σε ένα επίπεδο που θα του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εάν στήνονταν κάλπες στη χώρα σήμερα.

«Νομίζω πως δεν πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα. Αντιθέτως, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα κι όλοι θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να ολοκληρώσουμε τη θητεία του κοινοβουλίου με ομαλότητα και με ηρεμία», δήλωσε ο Κόστα.

«Εάν γίνουν εκλογές μετά το τέλος της θητείας (αυτής) της Βουλής, κι εάν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και οι Πράσινοι θέλουν να ανανεώσουμε τη συμφωνία, αυτό θα ήταν χρήσιμο (...) Αυτή η αλλαγή έχει βελτιώσει την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Πάντως ο Κόστα υπενθύμισε πως τα τέσσερα κόμματα έχουν ακόμη μεγάλες διαφορές, πράγμα που εμποδίζει τη συγκρότηση μιας συμμαχίας προεκλογικά, ενώ πρόσθεσε πως βλέπει λιγοστές πιθανότητες η αριστερά να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

«Είμαστε μια χαρά έτσι. Δεν αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στη χώρα της Ιβηρικής θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Κόστα δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του Μάριου Σεντένο, ο οποίος πιστώνεται ότι βρήκε τρόπους να ακυρώσει πολλά από τα μέτρα λιτότητας της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα των τελευταίων 40 και πλέον ετών, έχει βολιδοσκοπηθεί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Κόστα δεν διευκρίνισε ποιος έχει προσεγγίσει τον Σεντένου. Ωστόσο τόνισε πως θα προτιμούσε ο υπουργός του να παραμείνει επικεντρωμένος στην Πορτογαλία.

«Ασφαλώς θα γινόταν ένας εξαίρετος πρόεδρος του Eurogroup (...) Αλλά, αν και η Πορτογαλία συνεχίζει να διαπραγματεύεται διάφορα θέματα με το Eurogroup, αυτή δεν είναι η προτεραιότητα για εμάς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον Μάριου Σεντένου υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας», πρόσθεσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ