Skip to main content

Πώς αντιμετωπίζονται οι διευθύνοντες υπάλληλοι;

Οι διευθύνοντες υπάλληλοι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του εργοδότη, διευθύνουν την επιχείρηση ή κάποιο τμήμα αυτής, έχουν αυξημένες ευθύνες, που δεν συνάδουν με εκείνες ενός απλού υπαλλήλου και επηρ
Σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούνται πρόσωπα, τα οποία, ιεραρχικά, βρίσκονται μεταξύ του εργοδότη και των υπόλοιπων εργαζόμενων. Δεν είναι εργοδότες, αφού δεν έχουν την ίδια ακριβώς εξουσία με αυτόν, διακρίνονται όμως και από τους απλούς εργαζόμενους, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με τον εργοδότη. Τα πρόσωπα αυτά χαρακτηρίζονται ως διευθύνοντες υπάλληλοι και τυγχάνουν διαφορετικής μεταχειρίσεως από τους κοινούς μισθωτούς.

Οι διευθύνοντες υπάλληλοι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του εργοδότη, διευθύνουν την επιχείρηση ή κάποιο τμήμα αυτής, έχουν αυξημένες ευθύνες, που δεν συνάδουν με εκείνες ενός απλού υπαλλήλου και επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματική και οικονομική πολιτική της εταιρίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των διευθυνόντων υπαλλήλων είναι ότι αναπτύσσουν πρωτοβουλία και λαμβάνουν αποφάσεις που είναι ικανές να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.

Οι διευθύνοντες υπάλληλοι ασκούν, σε σχέση με το προσωπικό, εργοδοτικές εξουσίες. Έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν, να προβαίνουν σε καταγγελίες των συμβάσεων εκείνων που κρίνουν ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ή να εισηγούνται της απολύσεώς τους, να προβαίνουν σε ελέγχους των εργαζομένων αναφορικά με τη συμμόρφωσή τους στις εντολές και οδηγίες, που οι ίδιοι τους αποδίδουν, να αξιολογούν τις ικανότητες και τα προσόντα των υφισταμένων τους, κατά τρόπον, ώστε η γνώμη τους να παίζει αποφασιστικό ρόλο στις προαγωγές των εργαζομένων και να καθορίζει την υπηρεσιακή εξέλιξη αυτών και τέλος να κινούν πειθαρχική διαδικασία σε περίπτωση επίδειξης επίμεμπτης συμπεριφοράς, απευθύνοντας παρατηρήσεις, καλώντας σε απολογία και επιβάλλοντας πειθαρχικές ποινές.

Εξαιτίας ακριβώς της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησης των διευθυνόντων υπαλλήλων αλλά και της ευθύνης που αναλαμβάνουν, αφ΄ ενός λαμβάνουν αυξημένες αποδοχές, σε σύγκριση με τους απλούς εργαζόμενους της επιχείρησης, αφ΄ ετέρου δε δεν τηρούν συγκεκριμένο ωράριο, αλλά καθορίζουν οι ίδιοι τα χρονικά όρια εκτελέσεως των καθηκόντων τους, ανάλογα με την σπουδαιότητα των εμφανιζόμενων απαιτήσεων.

Οι ανωτέρω λοιπόν ιδιαιτερότητες των διευθυνόντων υπαλλήλων και κυρίως το γεγονός ότι ασκούν καθήκοντα που αρμόζουν σε εργοδότη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποδοχές τους, επηρεάζουν και την νομική τους μεταχείριση, η οποία φυσικά δεν είναι η ίδια με εκείνη των απλών υπαλλήλων. Έτσι, οι διευθύνοντες υπάλληλοι δεν δικαιούνται επιπλέον αμοιβή για την απασχόλησή τους πέρα των 8 ωρών ημερησίως, ούτε φυσικά για την εργασία τους κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, κατά την μέρα της Κυριακής ή των αργιών και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, δεν δικαιούνται άδεια, επίδομα αδείας, ούτε φυσικά αποζημίωση για εκτός έδρας απασχόλησης, παρά μόνο επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και, έστω και υπό περιορισμούς, αποζημίωση απόλυσης.