Skip to main content

Πώς έστησαν στη Θεσσαλονίκη τη «βαριά βιομηχανία» γεννήσεων

Εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους.

Τουλάχιστον από το 2016 λειτουργούσε η φάμπρικα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου ωαρίων στη Θεσσαλονίκη στην οποία, όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα της αστυνομίας, εμπλέκονται υπάλληλοι από τρεις ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της πόλης.

Εγκέφαλοι της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης φέρεται πως είναι ένας δικηγόρος και μία γυναικολόγος - μαιευτήρας, οι οποίοι κρατούνται στο Τμήμα και αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο. Για την υπόθεση θα απολογηθούν ακόμη δέκα άτομα που συνελήφθησαν και όπως αποδείχθηκε έπαιζαν τον ρόλο του μεσολαβητή. Δύο μάλιστα εξ αυτών εργάζονταν ως υπάλληλοι στις ιδιωτικές κλινικές και είχαν απασχολήσει παλαιότερα τις αρχές για παρόμοιες υποθέσεις.

Η αστυνομία εξιχνίασε συνολικά 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι χρηματικής αμοιβής.

Όπως επισημάνθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της υπόθεσης, έχει σχηματιστεί δικογραφία για συνολικά 66 εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και δότριες γενετικού υλικού.



Πως δρούσε το κύκλωμα «βιομηχανοποίησης γεννήσεων»

Τα μέλη της σπείρας οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά γυναικών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών, ενώ γενετικό υλικό αποσπούσαν και από Ρομά.

Με τον ίδιο τρόπο μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια οι βιολογικές μητέρες παρέδιδαν τα νεογέννητα βρέφη προς υιοθεσία έναντι διαφόρων χρηματικών ποσών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες κατέβαλαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ και στο πόσο περιλαμβανόταν η αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και η αμοιβή των μεσολαβητριών.

Τα παράνομα έσοδα της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζονται σε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, όπως προέκυψε από την έρευνα.

Η διαδικασία της παράνομης υιοθεσίας κινούνταν σε τρεις φάσεις. Αρχικά η βιολογική μητέρα γεννούσε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια το κύκλωμα εξέδιδε συμβολαιογραφική πράξη προσωρινής επιμέλειας σε ανάδοχους γονείς. Ένα μήνα αργότερα, όπως ορίζει ο νόμος, εξέδιδαν συμβολαιογραφική πράξη κανονικής επιμέλειας ώστε να χρησιμοποιηθεί στο Πρωτοδικείο για την οριστική επιμέλεια του τέκνου.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι πληρωμές στις βιολογικές μητέρες γίνονταν σταδιακά και όχι εφάπαξ, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ίδιες να μετανιώσουν την υιοθεσία.

Για τη γέννηση του παιδιού, οι γυναίκες λάμβαναν το ποσό των 4.000 - 5.000 ευρώ, ενώ οι δότριες γενετικού υλικού λάμβαναν χαμηλότερο ποσό. Όλες οι γυναίκες που εκμεταλλεύτηκαν τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Να σημειωθεί ακόμη πως οι αρχές έχουν εντοπίσει τους ανάδοχους γονείς, οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα και δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα παιδιά.

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και ιδιωτικές κλινικές βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

- Χρηματικό ποσό 13.300 ευρώ
- 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
- Πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών
- Πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετων μητροτήτων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών και τραπεζικών συναλλαγών καθώς και άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στην επιχείρηση συνέδραμαν ακόμη 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, καθώς και κλιμάκια της Europol, τα οποία μάλιστα ζήτησαν στοιχεία από το κατασχεμένο γενετικό υλικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες έρευνες.

Στη Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για να παραλάβει το διαβιβαστικό της αστυνομίας προσήλθε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η δικηγόρος, Ξανθίππη Μωυσίδου, η οποία εκπροσωπεί τρεις υπηκόους Βουλγαρίας που κατηγορούνται για συνδρομή στις δύο κύριες μεσολαβήτριες. Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση σε τρεις περιπτώσεις. Για να παραδώσει για υιοθεσία το έμβρυο που κυοφορούσε, για να χρησιμοποιηθεί ως παρένθετη μητέρα και για να πουλήσει τα ωάριά της. Ο δεύτερος είναι ο σύζυγός της, ενώ και οι δύο είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για επαιτεία. Ο τρίτος είναι ένας άνδρας, ο οποίος αρνείται τη συμμετοχή του.