Skip to main content

Πώς Ευρωπαίοι και Ινδοί μεγιστάνες γίνονται... Έλληνες

Η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει προς το ελκυστικότερο τη νομοθεσία που διέπει και τη μετεγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Φαίνεται ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για μη Έλληνες (non dom) που θεσμοθετήθηκε πριν ακριβώς έναν χρόνο, αλλά μέχρι τώρα παρέμενε εν υπνώσει, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Ευρωπαίοι κυρίως, αλλά και Ασιάτες, όλοι τους (πολύ)εκατομμυριούχοι, ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο status, προκειμένου να διασφαλίσουν τα προνόμια που από το νόμο προβλέπονται, ενώ από την άλλη θα μπορούν να συνδυάσουν τον καλό καιρό και τις γενικότερες καλές συνθήκες ζωής. Μάλιστα, όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα, η μεγάλη έκπληξη έγινε από Ινδό δισεκατομμυριούχο που αιτήθηκε κι έγινε ...Έλληνας φορολογούμενος, με βάση το ίδιο καθεστώς, προκειμένου να το αξιοποιήσει.

Γενικότερα, έστω και καθυστερημένα η Ελλάδα δείχνει αποφασισμένη να αλλάξει προς το ελκυστικότερο τη νομοθεσία που διέπει και τη μετεγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Μήπως και προλάβει έτσι «κάτι» από την ουρά του Brexit. Όχι σε επίπεδο τραπεζών, αλλά επιχειρήσεων, κατά το ολλανδικό μοντέλο, που αποδεικνύεται στην πράξη ως το πλέον επιτυχημένο.

Ειδική μνεία σε αυτό το κομμάτι έγινε και στην πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως γνωστόν, το ελληνικό προσχέδιο που κατατέθηκε στην ΕΕ προ ημερών, εν πολλοίς, σε αυτή την πρόταση στηρίχθηκε. Ο στόχος του; Η αλλαγή προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Το ζητούμενο ωστόσο είναι όλα αυτά να μπορέσουν να υλοποιηθούν κάποια στιγμή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά είναι άγνωστο αν στο τέλος θα μπορέσει να το κερδίσει.