Skip to main content

H «Αγάπη» της Βασιλικής εκπαίδευσε πάνω από 11.500 μαθητές στην ΚΑΡΠΑ

Ο Σύλλογος «Αγάπη» Βασιλική Κόμνου που δημιούργησαν στη μνήμη της κόρης τους η γυμνάστρια Ελένη Τσώνη και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Κόμνος

Μετέτρεψαν τον αβάσταχτο πόνο τους για τον χαμό της 15χρονης κόρης τους, Βασιλικής, σε δημιουργία ζωής και σε προσφορά για τον άνθρωπο με σκοπό να εκπαιδεύσουν όσους περισσότερους μαθητές μπορούν στην ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.  

Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, η γυμνάστρια και εκπαιδευτικός Ελένη Τσώνη και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Κόμνος δημιούργησαν στη μνήμη της κόρης τους, τον Σύλλογο «Αγάπη» Βασιλικής Κόμνου. Η μαθήτρια και αθλήτρια του ποδοσφαίρου κατέρρευσε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από 3 χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας χτυπημένη από ιογενή καρδιοπάθεια, σε ηλικία μόλις 15 ετών, τον Ιούνιο του 2019, έφυγε από τη ζωή.  

Μόνο κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς ο Σύλλογος επισκέφθηκε με άδεια εισόδου από το υπουργείο Παιδείας 105 σχολεία όλων των βαθμίδων και εκπαίδευσε περίπου 11.500 μαθητές και μαθήτριες αλλά και πολλούς εκπαιδευτικούς, τους οποίους πιστοποίησε επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Φέτος, περίπου 1,5 μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιά έχουν βρεθεί κοντά σε μαθητές 16 σχολείων. «Όταν πηγαίνω στα σχολεία, αρχικά τους μιλώ για την ιστορία του Συλλόγου, πώς δημιουργήθηκε και γιατί είμαστε εμείς εδώ, στο σχολείο τους» αναφέρει στη Voria.gr η κ. Τσώνη.

Image

«Ο Σύλλογος έγινε στη μνήμη αυτού του κοριτσιού, αθλήτριας ποδοσφαίρου. Σε έναν αγώνα κατέρρευσε. Εκεί δεν υπήρχε γιατρός, απινιδωτής και το μόνο άτομο που γνώριζε ήταν η μητέρα της, η οποία έτρεξε και έκανε αυτά που σήμερα θα μάθετε. Η Βασιλική επανήλθε αλλά μετά από τρία χρόνια έφυγε από τη ζωή. Τώρα να σας συστηθώ, είμαι η Ελένη Τσώνη και είμαι η μαμά της Βασιλικής». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά τα σεμινάριά της στα σχολεία η κ. Τσώνη, εξηγώντας πως μετά από εκείνη τη δύσκολη απώλεια προτίμησε να κάνει αυτό το έργο στη μνήμη του παιδιού της. Με αυτά τα λόγια η κ. Τσώνη ουσιαστικά καθηλώνει για πάνω από δύο ώρες τους μαθητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον να γίνουν και οι ίδιοι εκπαιδευτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Στεργιάνα Χατζάκη, 17 ετών, η οποία έγινε πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, μετά το σεμινάριο που παρακολούθησε πέρσι στο σχολείο της από τον Σύλλογο «Αγάπης» Βασιλική Τσώνη. «Δείχνουμε πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα έκτακτο περιστατικό και να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ», σημειώνει η Στεργιάνα Χατζάκη, η οποία είναι η πρώτη από τις μαθήτριες που κινητοποιήθηκε, έκανε το σεμινάριο βασικής υποστήριξης και μετά από μια σειρά μαθημάτων είναι πλέον εκπαιδεύτρια.

«Συγκινήθηκα όταν άκουσα την ιστορία. Όταν τελείωσε το μάθημα, την πλησίασα και είπα στην κ. Τσώνη ότι θέλω και εγώ να μάθω να βοηθάω τον κόσμο. Έτσι πήρα τα μαθήματα που απαιτούνται», αναφέρει η Στεργιάνα στη Voria.gr. Πατώντας στα χνάρια της μητέρας της, Χρυσαυγής Κότσυφα, γυναικολόγος και μέλος της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, η 17χρονη ήδη πηγαίνει σε σχολεία μαζί με τον Σύλλογο και παραδίδει μαθήματα ΚΑΡΠΑ. 

«Είναι πολύ σημαντικό ότι κινητοποιούμε παιδιά. Μέσω της Στεργιάνας, όταν την βλέπουν στην ηλικία τους, δείχνουν ακόμα πιο έντονα το ενδιαφέρον τους», τονίζει από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Τσώνη. Στα χνάρια της 17χρονης προχωρούν και άλλα παιδιά, όπως μια μαθήτρια από ΓΕΛ στην περιοχή της Μίκρας, καθώς και μαθητές από το Κιλκίς που τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε η κ. Τσώνη, στόχος της οποίας και του Συλλόγου είναι να καταφέρουν μπουν οι Πρώτες Βοήθειες ως βασικό μάθημα στην εκπαίδευση και στα σχολεία.

Image
Image

Το έργο του Συλλόγου δεν σταματά όμως στην εκπαίδευση των μαθητών. Μέσα σε έναν μόνο χρόνο έχει δωρίσει 12 απινιδωτές σε σχολεία και συλλόγους. Επίσης έχουν ήδη πραγματοποιήσει δωρεά στις Παιδιατρικές κλινικές του Ιπποκράτειου νοσοκομείου (8 ψυγεία και 10 βραστήρες με την στήριξη μεγάλη επιχείρησης), μία θερμοκουβέρτα αξίας 1.800 ευρώ και έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. «Το θέμα δεν είναι μόνο να τοποθετούμε απινιδωτές στους δημόσιους χώρους και στα σχολεία, αλλά να έχουμε και ανθρώπους που να ξέρουν να τους χειρίζονται», αναφέρει.

Image
Image

 
Η ομάδα των πιστοποιημένων εκπαιδευτών του Συλλόγου απαρτίζεται κυρίως από εκπαιδευτικούς, προπονητές, γυμναστές, αλλά και από ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία και στην εκπαίδευση κάτι το οποίο σαφώς παίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την προσέγγιση, την διδασκαλία και την μεταδοτικότητα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ύλη, διάρκεια και power point) διαφοροποιείται ανάλογα την ηλικία και την ωριμότητα των μαθητών.

Ο Σύλλογος «Αγάπη» διοργανώνει τον Δεκέμβριο την 1η Φιλανθρωπική  Μουσικοχορευτική – Ακροβατική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη μας. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες των Παιδιατρικών κλινικών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και για αγορά απινιδωτών. «Αν μέσα από αυτή την προσπάθεια καταφέρουμε να σώσουμε και άλλους συνανθρώπους μας και να μειώσουμε τα τραγικά νούμερα των απωλειών από καρδιακές ανακοπές, τότε θα έχουμε πετύχει το στόχο μας στη μνήμη της Βασιλικής μας που έφυγε νωρίς για την γειτονιά των αγγέλων», αναφέρει η κ. Τσώνη.

Image