Skip to main content

Πώς η Microsoft έκλεψε από την Apple το στέμμα της πιο πολύτιμης εισηγμένης του πλανήτη

Έχοντας μπει για τα καλά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, η Microsoft εισπράττει τα οφέλη

Η λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street βρήκε τη Microsoft σε νέο υψηλό και με έναν νέο τίτλο: αυτό της εταιρείας με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Υποσκέλισε την Apple, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτει πόσο σημαντικός παράγοντας ώθησης είναι η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι μετοχές της Microsoft ενισχύθηκαν περισσότερο από 3% σε εβδομαδιαία βάση, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να σκαρφαλώσει στα 2,89 τρισ. δολάρια, υπερβαίνοντας εκείνη της κατασκευάστριας των iPhone, που στο ίδιο διάστημα είχε πτώση 3% στα 2,87 τρισ. δολάρια.

Τι συγκρατεί την Apple

Τις πιέσεις στη μετοχή της Apple πυροδότησε η απόφαση του αναλυτή της  Redburn Atlantic Equities, James Cordwell, να υποβαθμίσει τη σύστασή του σε «ουδέτερη» από «αγορά» την περασμένη Τετάρτη, επικαλούμενος «ελάχιστο χώρο για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων των iPhone τα επόμενα χρόνια» και την εκτίμηση για ένα «μάλλον κατώτερο των προσδοκιών τρίμηνο».

Επιπλέον η Apple ανακοίνωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, θα αποχωρήσει από το Δ.Σ. της εταιρείας τον επόμενο μήνα. Υπηρετούσε στο Δ.Σ. από το 2003.

Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη  Μicrosoft

H Microsoft, εν τω μεταξύ, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά την Πέμπτη, αφού παρουσίασε σε αναλυτές και developers τις δυνατότητες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης την Πέμπτη. Αναλυτές της Piper Sandler έγραψαν σε σημείωμα προς επενδυτές ότι «ενθαρρύνθηκαν από το μομέντουμ γύρω από τα πιο ώριμα πια προϊόντα της AI» και τόνιζαν πως η επισκεψιμότητα στο GitHub καταγράφει αύξηση (σε σχέση με πέρυσι) επί 3 διαδοχικούς μήνες. Η Piper Sandler έχει σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Microsoft.

Να θυμίσουμε ότι η Microsoft με μία επένδυση άνω των 10 δισ. δολαρίων είναι ο κορυφαίος μέτοχος της OpenAI, δημιουργού του ChatGPT.

H Apple κρατούσε τον τίτλο της πιο πολύτιμης εισηγμένης στον πλανήτη για πάνω από έναν χρόνο, με εξαιρετικά σύντομα μόνο διαλείμματα κατά τα οποία την είχε προσπεράσει ο σαουδαραβικός κολοσσός πετρελαίου Aramco. Η Microsoft έως τώρα την είχε ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση μόνο ενδοσυνεδριακά.

Πηγή naftemporiki