Skip to main content

Πώς θα διαμορφωθούν τα δημοτικά τέλη το 2014 στο Δ. Θεσσαλονίκης

Πράσινο φως στη μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 5% για το 2014 άναψε χθες το δημοτικό συμβούλιο.

Τη μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών σε ποσοστό 5% για το 2014, με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας, ανακύκλωσης και ηλεκτροφωτισμού προς τους δημότες, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο.

Ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των τελών επιβάλλει κάθε χρόνο την παρακολούθηση των δαπανών καθαριότητας και φωτισμού, ώστε με την αναπροσαρμογή των συντελεστών να επιτυγχάνεται η κάλυψή τους. Για την απόφαση, ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των προϋπολογισμών των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ανταποδοτικές δαπάνες του Δήμου.

Συγκεκριμένα, η μείωση αποφασίστηκε λαμβάνοντας τις εισπράξεις του έτους 2012, τα προβλεπόμενα έσοδα μέχρι τέλους του έτους 2013, τα προϋπολογισθέντα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και τις προϋπολογισθείσες δαπάνες των αντίστοιχων Υπηρεσιών του έτους 2014 (συνολικού ποσού 51.960.000 ευρώ), καθώς και τη δυσκολία είσπραξης των δημοτικών τελών λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

«Παρά το μέγεθος των προβλημάτων που προκύπτουν από την ιστορικά επώδυνη δοκιμασία βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να ανακουφίσει κατά το δυνατόν περισσότερο τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μειώνει τους συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού κατά 5%. Πρόκειται για μείωση που δικαιολογείται από την ανανέωση του στόλου και τη συνεπαγόμενη μείωση των δαπανών συντήρησης, τη βελτίωση της ανακύκλωσης που μειώνει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων και την προσπάθεια μείωσης των υπερωριών και νυχτερινών ωρών εργασίας. Στόχος μας είναι μέσα από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των Υπηρεσιών να ωφελείται η πόλη και ο πολίτης», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης.

Οι τιμές συντελεστών που θα ισχύσουν το 2014 για τις κατοικίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, είναι οι εξής:

Για τις κατοικίες και κοινόχρηστα πολυκατοικιών / οικιών
-Τιμή Α’  ζώνης: 2,13 ευρώ ανά τ.μ.
-Τιμή Β’  ζώνης: 1,60 ευρώ  ανά τ.μ.

Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου
-Τιμή: 1,14 ευρώ ανά τ.μ.

Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένου χώρους
-Τιμή Α’  ζώνης: 5,29 ευρώ ανά τ.μ.
-Τιμή Β’  ζώνης: 3,23 ευρώ  ανά τ.μ.

Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.
-Τιμή Α’ ζώνης: 5,72 € ανά τ.μ.
-Τιμή Β’ ζώνης: 3,49 € ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια)
-Τιμή Α’ ζώνης: 2,12 € ανά τ.μ.
-Τιμή Β’ ζώνης: 1,30 € ανά τ.μ.

Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι
1.000 τ.μ.
-Τιμή: 3,17 € ανά τ.μ.

Για τους ακάλυπτους - μη στεγασμένους χώρους
-Από 1τ.μ. έως 1.000τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής 2,65 ευρώ ανά τ.μ.
-Από 1.001 έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τ.μ. έως 1.000 τ.μ. και
-από 6.000τ.μ. και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα χίλια (1.000) πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου, δηλ. 0,79 ευρώ ανά τ.μ.

Να σημειωθεί ότι οι συντελεστές του δημοτικού φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλ. 0,36 ευρώ ανά τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 ευρώ ανά τ.μ. για τους μη στεγασμένους.

Αντιστοίχως, για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας ο δημοτικός φόρος για τους στεγασμένους χώρους είναι 0,15 ευρώ ανά τ.μ. ενώ για τους μη στεγασμένους χώρους 0,07 ευρώ ανά τ.μ.

Χωρίς αυξήσεις τα τέλη στάθμευσης αυτοκινήτων 

Τα τέλη στάθμευσης οχημάτων για το έτος 2014 παραμένουν χωρίς αυξήσεις. Συγκεκριμένα, στο 1,70 ευρώ ανά ώρα παραμένει η στάθμευση σε χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε χώρους που ελέγχονται με ειδική κάρτα καθώς και στα ηλεκτρονικά παρκόμετρα του άξονα Β. Όλγας – Β. Γεωργίου, ανεξάρτητα από τις ώρες στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Επίσης, η αμοιβή των τελικών διαθετών, δηλ. των τρίτων προσώπων που μεσολαβούν στην διάθεση των καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης στο κοινό, όπως
εκμεταλλευτές περιπτέρων, καταστημάτων ψιλικών κ.λ.π., με τη μορφή προμήθειας – έκπτωσης, θα προκύπτει από την πώληση από τον Δήμο προς αυτούς των ωριαίων καρτών με τιμή μειωμένη κατά 0,15 λεπτά του ευρώ σε σχέση με την ονομαστική τιμή του 1,70 ευρώ. Συνεπώς, η τιμή διάθεσης των καρτών ωριαίας στάθμευσης στους τελικούς διαθέτες θα ανέρχεται στο ποσό του 1,55 ευρώ.