Skip to main content

Πώς θα επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα οι «νέοι» ασφαλισμένοι

Πολλοί εργαζόμενοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους με μια δεύτερη μισθωτή εργασία ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παράλληλα εργάζονται ως μισθωτοί. Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι μετά
Η επιλογή ασφαλιστικού φορέα είναι υποχρεωτική για τους «νέους» ασφαλισμένους - δηλαδή όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά - , εφόσον εκτός από τη μισθωτή εργασία ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα.

Εάν παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες, τότε ο κάθε εργοδότης θα τους ασφαλίζει στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο. Εάν όμως εκτός από τη μισθωτή εργασία, παρέχουν τις υπηρεσίες τους και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον φορέα στον οποίο θα ασφαλιστούν, με γνώμονα την οικονομικότερη επιλογή.

Υποχρεωτική ωστόσο είναι η ασφάλιση, όταν πρόκειται για ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ (ειδικά ταμεία του ΟΑΕΕ), για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μόνο για τον κλάδο ασθένειας σε χρήμα. 

Διαβάστε αναλυτικά στο tax.voria.gr με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τον φορέα ασφάλισης και για ποιους κλάδους.