Skip to main content

Πώς θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της τηλεργασίας σε 80 χρόνια: Με πρησμένα μάτια και καμπούρα

Ενώ η εργασία από το σπίτι ήταν κάποτε μια σπάνια απόλαυση, έχει γίνει ο κανόνας για εκατομμύρια ανθρώπους μετά την πανδημία

Mε πρησμένα μάτια, καμπούρα και πολλά προβλήματα θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της τηλεργασίας σε 80 χρόνια από τώρα.

Ενώ η εργασία από το σπίτι ήταν κάποτε μια σπάνια απόλαυση, έχει γίνει ο κανόνας για εκατομμύρια ανθρώπους μετά την πανδημία του Covid-19.

Αλλά μια μελέτη μπορεί να μας κάνει να αναθεωρήσουμε, καθώς η εικόνα του ανθρώπου που εργάζεται από το σπίτι θα μπορούσε να είναι σχεδόν αποκρουστική σε 80 χρόνια.

Οι ερευνητές του Furniture at Work, μιας εταιρείας επίπλων, αποκάλυψαν πώς θα μοιάζουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι μέχρι το έτος 2100, και δεν είναι ένα όμορφο θέαμα.

Το μοντέλο τους, που ονομάστηκε «Άννα», έχει καμπούρα, μαυρισμένα, πρησμένα μάτια, και χέρια που μοιάζουν με αυτά ενός αρπακτικού, ως συνέπεια της εργασίας από το σπίτι, γράφει η «Daily Mail».

 H Άννα, το μοντέλο του τηλεργαζόμενου ανθρώπου το 2100

Η τηλεργασία μπορεί να έχει σοβαρές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις

Η «Άννα», ο άνθρωπος της τηλεργασίας σε 80 χρόνια

«Η ''Άννα'' εμφανίζει πολλές σωματικές επιπτώσεις εξαιτίας της συνεπούς χρήσης της τεχνολογίας, της έκθεσης στην οθόνη και της κακής στάσης του σώματος, καθώς και την ανάδειξη πιθανών προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε το Furniture at Work.

Η ομάδα δημιούργησε την «Anna» ύστερα από έρευνα του Πανεπιστημίου του Leeds, η οποία διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Βρετανών που εργάζονται στο σπίτι δεν έχουν ειδικό χώρο εργασίας εκεί.

«Για να απεικονίσει τις επιπτώσεις της έλλειψης κατάλληλου χώρου εργασίας στο σπίτι, η Furniture at Work χρησιμοποίησε επιστημονική έρευνα και συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας για να αποκαλύψει πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο απομακρυσμένος εργαζόμενος του μέλλοντος», εξήγησε η Furniture at Work.

Η εργασία από το κρεβάτι έχει επιβαρύνει την «Άννα», η οποία έχει μια καμπουριασμένη πλάτη με σηκωμένους ώμους, ενώ το να κοιτάζει όλη μέρα μια οθόνη την έχει οδηγήσει να έχει μονίμως κόκκινα, πρησμένα μάτια.

Οι πολλές ώρες με το χέρι της κουλουριασμένο γύρω από το ποντίκι έχουν προκαλέσει στα δάχτυλά της μια καμπύλη σαν αυτή των αρπακτικών.

Επίσης, ο ανεπαρκής καθαρός αέρας, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αδύναμο ανοσοποιητικό.

Με βάση τα ευρήματα, οι ειδικοί σε θέματα υγείας προτρέπουν τους εργαζόμενους στο σπίτι να λαμβάνουν μέτρα για να παραμένουν υγιείς, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται από εκεί.

Ο Μπράιαν Κλαρκ, ιδρυτής της United Medical Education, δήλωσε: «Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να τεντώνουν και να κινούν το σώμα τους, ώστε να αποφύγουν τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα».

Ο κανόνας «20-20-20»

Η Σάρα Γκίμπσον, διευθύντρια της Proactive Healthcare, συνιστά να ακολουθούμε τον κανόνα «20-20-20».

«Ακολουθώντας τον κανόνα ''20-20-20'' είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φροντίσετε τα μάτια σας, εάν περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα κοιτάζοντας τις οθόνες», δήλωσε η ίδια.

«Κοιτάξτε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα και επικεντρωθείτε σε κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά».

Εν τω μεταξύ, αν κάποιος εργάζεται τακτικά από το σπίτι, ο Κλαρκ συμβουλεύει να δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο εργασίας. Να μην παρασύρεται να δουλεύει στο κρεβάτι ή οπουδήποτε αλλού δεν διασφαλίζει ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον. Αυτό αφορά όχι μόνο στην προστασία του σώματος αλλά και της ψυχικής υγείας.

Και πρόσθεσε: «Η δημιουργία ενός καθορισμένου χώρου εργασίας με εργονομικά έπιπλα είναι επίσης σημαντικό για την καθιέρωση σαφών ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου».