Skip to main content

Ποσόστωση για γυναίκες σε θέσεις εταιρικής διοίκησης

Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει την κατάρτιση σχετικής νομοθεσίας με την επιβολή ποσοστώσεων, καθώς η αυτορρύθμιση που είχε προταθεί δεν αποδίδει.

 

Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που κατέχουν θέσεις σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η κοινοτική επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει την κατάρτιση σχετικής νομοθεσίας με την επιβολή ποσοστώσεων, καθώς η αυτορρύθμιση που είχε προταθεί δεν αποδίδει. 
 
Μόνο ένα από τα επτά μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ευρώπης είναι γυναίκα (13,7%), ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο (7,4%), όπως σημειώνεται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία τονίζει πως η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε υψηλές θέσεις έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις επιχειρηματικές επιδόσεις, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζει μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη.
 
Η κοινοτική επίτροπος ζήτησε το 2011 από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να λάβουν αξιόπιστα εθελοντικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια αυξήθηκε από 11,8% το 2010 σε 13,7% τον Ιανουάριο φέτος.
 
«Προς μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι παρά τα αιτήματά μας, η αυτορρύθμιση δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά αποτελέσματα» δήλωσε τη Δευτέρα η Βίβιαν Ρέντινγκ.
 
Η επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης έχει ζητήσει συγκεκριμένα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υπογράψουν μία δέσμευση για την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια στο 30% μέχρι το 2015 και στο 40% μέχρι το 2020.
 
Ωστόσο μόνο 24 εταιρείες έχουν δεσμευθεί, μεταξύ των οποίων η γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών LVMH.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου.
 
«Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα η Ευρώπη να σπάσει τη γυάλινη οροφή που συνεχίζει να φράζει την πρόσβαση των προικισμένων γυναικών στην ηγεσία των εισηγμένων εταιρειών της Ευρώπης. Θα συνεργαστώ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα κράτη-μέλη για να φέρω την αλλαγή» σημείωσε η Ρέντινγκ
 
Οποιαδήποτε πρόταση της Βίβιαν Ρέντινγκ πρέπει να εγκριθεί από τα τρία τέταρτα των 27 κρατών- μελών της ΕΕ και έπειτα να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια προκειμένου να ισχύσει.