Skip to main content

Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Τι δείχνουν οι αριθμοί του... προϋπολογισμού

Αν όλα πάνε καλά η πρόβλεψη που γίνεται πίσω από τους αριθμούς είναι ότι η κανονικότητα θα αρχίσει κατά κάποιο τρόπο να επιστρέφει στα τέλη Ιανουαρίου

Αν (ξανά)διαβάσει κανείς προσεκτικά το κείμενο του προϋπολογισμού που αφορά στο 2021 και ψηφίζεται σε λίγες ώρες στη Βουλή, αντιλαμβάνεται τελικώς ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στη χώρα μας σε βάθος δυο μηνών θα είναι μια πραγματικότητα.

Αν όλα πάνε καλά, μάλιστα, η πρόβλεψη που γίνεται πίσω από τους αριθμούς είναι ότι η κανονικότητα θα αρχίσει κατά κάποιο τρόπο να επιστρέφει από τα τέλη Ιανουαρίου. Αρκεί βεβαίως να μην απαιτηθεί και τρίτο lockdown. Οπερ σημαίνει ότι αυτή η τρέχουσα καραντίνα θα έχει τελικά αποτέλεσμα καθώς η πανδημία θα βρίσκεται σε φάση οριστικής υποχώρησης. Αυτά βέβαια αποτελούν το αισιόδοξο σενάριο που για πολλούς λόγους πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό  (και μακάρι να επιβεβαιωθεί...) αλλά η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Αν πάντως οι αγορές προβλέπουν τα μελλούμενα σωστά, τότε συγκρατείστε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είδε τον Γενικό Δείκτη του να εκτοξεύεται κατά 24% το τελευταίο διάστημα και είδε επίσης τον Τραπεζικό Δείκτη του να βρίσκεται 60% πάνω σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, η αγριότητα της πανδημίας τέμνει τις κοινωνικές τάξεις οριζόντια και δείχνει τα δόντια της παντού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει αλλάξει συνήθειες δεκαετιών. Σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλες εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, η Nomura Holdings σχεδιάζουν να καθιερώσουν σε μόνιμη βάση το μοντέλο της ελαστικής εργασίας για τα στελέχη τους. Κατά τα τωρινά πρότυπα, δηλαδή, της πανδημίας, αλλά για την περίοδο μετά την πανδημία. Το πιθανότερο είναι πως το παράδειγμα θα ακολουθήσουν κι άλλοι οίκοι. Ο λόγος είναι προφανής: Αποδίδει, είναι οικονομικότερη και το ίδιο αποτελεσματική.

Αρκεί βεβαίως όλοι να βγουν αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια, που δεν κάνει διακρίσεις. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον ίδιο αποδεκατίστηκε η νομική ομάδα του απερχόμενου προέδρου Τραμπ. Δυο από τους δικηγόρους του (ο Τζουλιάνι και ο γιος του) εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα είναι να μπουν και οι υπόλοιποι σε καραντίνα λόγω της έκθεσης τους...