Skip to main content

Πόθεν έσχες σε υπουργούς για Siemens

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κατέθεσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ζητώντας παρέμβαση ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη.
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό, κατέθεσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, ζητώντας παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρία Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την εξεταστική Επιτροπή για τη διερευνώμενη επίθεση.

Με την ίδια επιστολή, ζητείται η άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία εικοσαετία.

Εξάλλου, με δεύτερη επιστολή της, η επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές αρχές συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol.

Τρίτη επιστολή της επιτροπής απευθύνεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων περίπου 25 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Τέλος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης επέκρινε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι ενημερώνοντας τον Μάιο του 2008 τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens Ρούντολφ Φίσερ ότι ζητεί αντίγραφα των στοιχείων για τα δώρα προς τους πολιτικούς, ουσιαστικά «έδωσε το σήμα για να καταστραφούν τα επίμαχα στοιχεία».

Έγινε γνωστό ότι μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τους κ.κ. Σίκατσεκ (στη Γερμανία) και Κουτσενρόιτερ (στο Ντουμπάι), πρώην στελέχη της Siemens, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου.