Skip to main content

Ποτοποιία Αλεξανδρίδη: Η σερραϊκή συνταγή ούζου που μετρά έξι δεκαετίες

Η σερραϊκή επιχείρηση έχει αφοσιωθεί στην παραγωγή ποιοτικού ποτού και με το ούζο της αποτελεί από το 1960 κομμάτι της διασκέδασης των Βορειοελλαδιτών

Μετρά 61 χρόνια ζωής γεμάτα μεράκι για το ούζο, το οποίο θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διασκέδασης και του ελληνικού κεφιού.

Με βάση την αυθεντική οικογενειακή συνταγή που παραμένει αναλλοίωτη από το 1960, η Ποτοποιία Αλεξανδρίδη από τις Σέρρες έκανε γνωστό το ούζο της στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έμεινε όμως εκεί, αφού εξέλιξε τα προϊόντα της, εμπλούτισε τη γκάμα της και πέρασε από γενιά σε γενιά την αγάπη της για το ποιοτικό ούζο και γενικότερα το καλό ποτό.

Η αρχή έγινε από τον Αλέξανδρο Αλεξανδρίδη, που ήδη από το 1928 εργαζόταν στον κλάδο της ποτοποιίας. Το 1960 αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του και καταλήγοντας στις δικές του συνταγές. Ο γιος του Δημήτρης θυμάται να είναι στη δουλειά από 10 χρονών, να πειραματίζεται σαν παιδί, παρακολουθώντας τον πατέρα του, και να φτιάχνει λικέρ και όσο μεγάλωνε και ούζο. Μπήκε ενεργά στην επιχείρηση το 1982 και έκτοτε βασισμένος στις συνταγές και τα μυστικά του πατέρα του, εξέλιξε την τέχνη της ποτοποιίας, παντρεύοντας τη γνώση που είχε αποκομίσει με την επιθυμία του να αποτελούν τα ποτά του και δη το ούζο του κομμάτι της διασκέδασης του Έλληνα.

Έκανε το πρώτο του καζάνι σε πολύ νεαρή ηλικία και όταν ο πατέρας του τού εμπιστεύτηκε την επιχείρηση και μαζί όλες τις οδηγίες για την παραγωγή του ούζου, εκείνος επιστράτευσε το μεράκι και την αγάπη του γι’ αυτό που κληρονόμησε, προκειμένου να το εξελίξει περαιτέρω. Έτσι, το 2000 πέτυχε αυτό που οραματιζόταν χρόνια, ένα προϊόν που θα ευχαριστούσε 100% περισσότερο τους μερακλήδες, το ούζο εξ αποστάξεως 100%.

«Είναι ό,τι πιο ραφιναρισμένο και πιο πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Αγάπη, μεράκι, άρωμα και γνώση συνδυάστηκαν αρμονικά και εμπλουτίστηκαν με ιδιαίτερο τρόπο στην απόσταξη μέσα σε χειροποίητους άμβυκες και σε φυσική φωτιά» λέει στη Voria ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης, που προχώρησε στη συνέχεια και στην παρασκευή τσίπουρου, ενώ εμπλούτισε και την γκάμα της εταιρείας με νέες γεύσεις λικέρ και κονιάκ. «Όταν μου τηλεφωνούν από την Κρήτη ή την Αθήνα και μου λένε ‘’δοκιμάσαμε το ούζο σου και ξετρελαθήκαμε’’ αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα μετά τη δουλειά όλων αυτών των ετών» λέει ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης, εξηγώντας πως γι’ αυτόν η ποιότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Άρωμα γυναίκας στην τρίτη γενιά

Πλέον στην Ποτοποιία Αλεξανδρίδη, η οποία, πέραν των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, διαθέτει και ένα κατάστημα λιανικής στις Σέρρες, έχει μπει και η τρίτη γενιά. Οι δύο κόρες του Δημήτρη Αλεξανδρίδη, Πηνελόπη και Ελισσάβετ, έχουν ολοκληρώσει σπουδές στα οικονομικά, το μάρκετινγκ και τη διοίκηση επιχειρήσεων, έχουν φέρει νέο αέρα στην επιχείρηση, συμβάλλοντας στη δημιουργία και καινούριων προϊόντων και την προσθήκη και νέων γεύσεων, όπως για παράδειγμα το λικέρ καπουτσίνο και καραμέλα.

«Όταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι επάγγελμα ήθελα να κάνω, έλεγα ‘’ποτοποιός’’. Έβλεπα τον πατέρα μου στη δουλειά, τον τρόπο που έφτιαχνε το ούζο και τα υπόλοιπα ποτά και τον θαύμαζα» λέει η Πηνελόπη Αλεξανδρίδη, που μαζί με την αδερφή της έχει πολλά σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης, τόσο όσον αφορά στην παραγωγή νέων προϊόντων όσο και στην ενίσχυση του brand.