Skip to main content

ΠΟΥ: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Αφρική - Ανάγκη για διαγνωστικά τέστ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μη εντοπισμό μεγάλων αριθμών σοβαρών περιστατικών και θανάτων στην Αφρική.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται στην Αφρική, εξαπλώνεται σε αγροτικές περιοχές αφότου διεθνείς ταξιδιώτες έφεραν τον ιό στις πρωτεύουσες, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την Πέμπτη.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μη εντοπισμό μεγάλων αριθμών σοβαρών περιστατικών και θανάτων, ούτε ότι ο ιός προκάλεσε σημαντικές λοιμώξεις σε στρατόπεδα προσφύγων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Δέκα χώρες πρωταγωνιστούν στην επιδημία της Αφρικής, αντιπροσωπεύοντας το 75% των περίπου 207.600 περιπτώσεων στην ήπειρο, δήλωσε ο Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής της ΠΟΥ για την Αφρική. Έχουν αναφερθεί περίπου 5.000 θάνατοι.

Η Νότια Αφρική, η οποία τον περασμένο μήνα ξεκίνησε τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων, είπε.

"Παρόλο που αυτές οι περιπτώσεις στην Αφρική αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του παγκόσμιου συνόλου, είναι σαφές ότι η πανδημία επιταχύνεται", δήλωσε ο Moeti σε ενημέρωση για ανταποκριτές του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

"Πιστεύουμε ότι στην Αφρική δεν αγνοούνται μεγάλοι αριθμοί σοβαρών περιστατικών και θανάτων".

Ο πληθυσμός της Αφρικής είναι σχετικά νέος και πολλές χώρες είχαν ήδη καθιερώσει μέτρα ελέγχου "σημείου εισόδου" κατά του πυρετού του Έμπολα - δύο παράγοντες που μπορεί μέχρι στιγμής να έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της COVID-19, είπε.

Ωστόσο, το lockdown και το κλείσιμο της αγοράς για τον περιορισμό της μόλυνσης από κορωνοϊό έχουν πλήξει σκληρά τις φτωχές οικογένειες, δήλωσε ο Moeti.

Στη Νότια Αφρική, υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων αναφέρονται σε δύο επαρχίες, το Δυτικό Ακρωτήριο και το Ανατολικό Ακρωτήριο, είπε, προσθέτοντας: "Συγκεκριμένα στο Δυτικό Ακρωτήριο όπου βλέπουμε την πλειονότητα των περιπτώσεων και των θανάτων, φαίνεται ότι η τάση να είναι παρόμοια με αυτό που συνέβαινε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ"

Οι ελλείψεις των διαγνωστικών κιτ παραμένουν μια πρόκληση για την ήπειρο, είπε ο Moeti, και έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η Αφρική είναι πιθανό να δει μια σταθερή αύξηση με τους πυρήνες εξάπλωσης να απαιτούν ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιωποίησης.

Δεν είναι σαφές γιατί η ασθένεια εξαπλώθηκε πιο αργά στην Αφρική στην αρχή, είπε, αλλά διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, όπως μικρότερος αριθμός διεθνών ταξιδιωτών, γρήγορες αντιδράσεις από Αφρικανούς ηγέτες, δημογραφικά στοιχεία και ο καιρός.