Skip to main content

ΕΥΑΘ: Το σκηνικό μέσα στο οποίο έσκασε η παραίτηση Κρεστενίτη

Πολλά μέτωπα ανοιχτά, αυξημένη πίεση και εντάσεις με τους εργαζομένους συνθέτουν το σκηνικό στην ΕΥΑΘ και ενδεχομένως εξηγούν την παραίτηση Κρεστενίτη

Στην αυξημένη πίεση που υπάρχει στην ΕΥΑΘ, όπου πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά αποδίδουν σε πρώτη φάση την παραίτηση Κρεστενίτη στελέχη της διοίκησης της εταιρείας. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι –όπως λένε- όλοι στο ΔΣ ψυχανεμίζονταν την πρόθεση του προέδρου εδώ και καιρό.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης στην επιστολή που κατέθεσε σήμερα το πρωί στο πρωτόκολλο της εταιρείας αφενός σημειώνει ότι η παραίτησή του έχει ισχύ άμεσα, δηλαδή από σήμερα παύει να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, ενώ αφετέρου δεν επικαλείται κανέναν λόγο, δεν αναφέρει ούτε καν το κλασικό «για προσωπικούς λόγους», όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι μόνες σίγουρες στην περίπτωση του καθηγητή Κρεστενίτη είναι ακόλουθοι παράμετροι:

Πρώτον, ότι ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από την αρχή έπεσε στα... βαθιά, καθώς η ΕΥΑΘ είναι μια εταιρεία που αφενός έχει ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι πρόκειται για εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο κι έχει ως μέτοχο πλειοψηφία το Υπερταμείο, αλλά και ως μέτοχο μειοψηφίας τη γαλλική SUEZ, αντιλαμβάνεται ότι το πεδίο είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο με εμπειρίες ακαδημαϊκού.

Δεύτερον, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν στην ΕΥΑΘ εντάσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους, με αφορμή τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, εκ της πολιτικής του τοποθετήσεως στην αριστερά δεν αισθανόταν βολικά να είναι σε κόντρα με τους εργαζομένους, οι οποίοι διεκδικώντας τα αιτήματά τους δεν του χαρίστηκαν.

Τρίτον, το μεγάλο ταρακούνημα για τον Γιάννη Κρεστενίτη έγινε με τις δύο πολυήμερες διακοπές υδροδότησης της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Διότι όσο προβληματική κι αν ήταν στην οργάνωσή της η ΕΥΑΘ εδώ και χρόνια τροφοδοτεί επαρκώς με νερό τη Θεσσαλονίκη, εικόνα που «ράγισε» επί των ημερών του καθηγητή του Πολυτεχνείου δύο φορές.

Τέταρτον, ο Γ. Κρεστενίτης ήταν εξαρχής αντίθετος με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΑΘ που κατέχει το δημόσιο στο Υπερταμείο. Κι αυτό διότι αφενός αισθανόταν ότι ο ίδιος και η διοίκησή του θα δίνουν λόγο σε ένα μη πολιτικό όργανο –ας μη ξεχνάμε ότι ο ίδιος πρεσβεύει εδώ και χρόνια ότι οι εταιρίες ύδρευσης θα πρέπει να έχουν απόλυτα δημόσιο χαρακτήρα-, ενώ αφετέρου φοβόταν ότι μπορεί να κληθεί να διαχειριστεί επί της ουσίας την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε 10 ημέρες έχουμε εκλογές –ο κ. Κρεστενίτης δεν έκρυψε ποτέ ότι ανέλαβε διοικητικό πόστο στην ΕΥΑΘ λόγω της συγκεκριμένης κυβέρνησης- οδήγησαν τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε παραίτηση. Με αυτά τα δεδομένα και μέχρι να υπάρξουν νεότερα επικεφαλής της ΕΥΑΘ τίθεται ο αντιπρόεδρο της εταιρείας Γιάννης Παπαϊωάννου.