Skip to main content

Τα ξεχωριστά διχτάκια από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης που δίνουν χρώμα και... ήχο στο μπάσκετ

Η εταιρεία Power Global Net κατασκευάζει χειροποίητα δίχτυα μπάσκετ σε όλους τους συνδυασμούς χρωμάτων, με τη δυνατότητα ακόμα και παραγωγής ιδιαίτερων ήχων, όταν η μπάλα περνά τη στεφάνη

Πιστεύει πως το διχτάκι του μπάσκετ είναι αυτό που μαγνητίζει το βλέμματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, γοητεύει με τη χορευτική του κίνηση αθλητές και θεατές και χωρίς την παρουσία του το άθλημα θα έχανε σε θέαμα. Με αυτή τη φιλοσοφία δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης η Power Global Net, μια εταιρεία  που κατασκευάζει χειροποίητα δίχτυα μπάσκετ σε όλους τους συνδυασμούς χρωμάτων, με τη δυνατότητα ακόμα και παραγωγής ιδιαίτερων ήχων, όταν η μπάλα περνά τη στεφάνη. Πίσω από τη διαφορετική αυτή ιδέα βρίσκονται δύο αδέρφια από τα Τρίκαλα Ημαθίας, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο μηχανικός αδερφός του, Μάριος, που θέλουν με τα δίχτυα τους να ομορφύνουν το παιχνίδι των ερασιτεχνών και όχι μόνο.  

Image

Η Power Global Net έχει ήδη πουλήσει τα δίχτυα της σε Ιταλία, Κύπρο, Αγγλία και ΗΠΑ, τα έχει συστήσει στην εγχώρια μπασκετική κοινότητα και έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή διχτυών για τα γκολπόστ του ποδοσφαίρου.

Image

Τα δίχτυα της εταιρείας βασίζονται σε έξι άξονες, που σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, τα διαφοροποιούν. Ο πρώτος είναι η ποιότητα, ο δεύτερος η εξατομίκευση, αφού ένα δίχτυ μπορεί να έχει το μήκος, το χρώμα, τη διάταξη χρωμάτων, απλές ή διπλές ενισχύσεις, το στυλ (παραδοσιακό ή πλεξούδα) που επιθυμεί ο πελάτης, ακόμα και τον ήχο που θα παράγει με βάση το πόσο μαλακοί ή σφιχτοί θα είναι οι κόμποι. Ο τρίτος άξονας είναι η συσκευασία πολυτελείας, που δίνει μια υπεραξία στο προϊόν, ο τέταρτος τα παρελκόμενα για ασφαλή, πρακτική και γρήγορη τοποθέτηση -αφού συνήθως στις υπαίθριες μπασκέτες λείπουν ακόμα και οι συνδετικοί κρίκοι από τη στεφάνη- όπως είναι τα tire ups, η μονωτική ταινία, ένα σκοινί 180 εκατοστών, ένα manual με οδηγίες και ένα δείγμα της πρώτης ύλης. Ο δε έκτος είναι η εγγύηση του ενός έτους που προσφέρει η εταιρεία.

Image

Σήμερα η Power Global Net δημιουργεί 20 δίχτυα ημερησίως, τα οποία είναι χειροποίητα, μοιάζουν όμως με αυτά της μηχανής.  

 

Image

 

«Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα σκοραρίσματος. Όλα τα βλέμματα καταλήγουν στο διχτάκι, που είναι καταλυτικό για το θέαμα. Στο NBA μάλιστα τοποθετούν ακόμα και μικρόφωνο από κάτω, για να ακούγεται ο ήχος της μπάλας όταν περνά από το δίχτυ και να μεγιστοποιείται η απόλαυση των θεατών» λέει στη Voria ο Χρήστος Παπαδημητρίου.  

 

Image
Χρήστος Παπαδημητρίου

 

Image
Μάριος Παπαδημητρίου

 

Image

Η ιδέα και η μοναχική πορεία

Η αγάπη του Χρήστου Παπαδημητρίου για το μπάσκετ ήταν αυτή που γέννησε την ιδέα για την Power Global Net. Κάποια στιγμή το 2011 σε έναν ερασιτεχνικό αγώνα, όπου ήταν υπεύθυνος για την ομάδα των γηπεδούχων, κόπηκε το δίχτυ από τη στεφάνη και ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι. Τότε εκείνος υπό την πίεση της στιγμής έκοψε ένα κορδόνι, το έπλεξε και το συμπλήρωσε. Αυτό το τυχαίο συμβάν τού γέννησε την απορία πώς μπορεί ένα διχτάκι να κόβεται κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά στους αγώνες.

Image

Με δεδομένο δε ότι από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα και πάντα ψαχνόταν δημιουργικά, αποφάσισε και σε αυτή την περίπτωση να κάνει την έρευνά του, για να δει αν είχε στα χέρια του μια ευκαιρία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Άρχισε έτσι να μελετά τον ανταγωνισμό, να εμβαθύνει στα χαρακτηριστικά και στις αδυναμίες των διχτυών, να πειραματίζεται και να δοκιμάζει. Ενδεικτικό της επιμελούς έρευνάς του είναι πως επί ένα μήνα πήγαινε κάθε μέρα στις μπασκέτες στο Ποσειδώνιο και έβαζε διχτάκι σε μία από αυτές, για να δει αν θα την επιλέξουν οι παίχτες έναντι των άλλων που δεν είχαν ή το τοποθετούσε σε μια στραβή στεφάνη, για να διαπιστώσει αν η ύπαρξή του μπορούσε να κάνει τους αθλούμενους να παραβλέψουν κάτι τέτοιο. Από το 2011, οπότε γεννήθηκε η ιδέα, μέχρι το 2023, οπότε δημιουργήθηκε η εταιρεία, ήταν μια μοναχική πορεία. «Ήμουν αποφασισμένος  να κυνηγήσω την ιδέα μου. Σκεφτόμουν ‘’βάλε δύναμη και πίστεψε σε αυτό που κάνεις και θα δικαιωθείς’’. Επί χρόνια μελετούσα το αντικείμενο» λέει ο Χρήστος Παπαδημητρίου.

Image

Μάλιστα, η Power Global Net έχει υποβάλλει αίτηση στα ρεκόρ Γκίνες, ώστε να αποδείξει ότι τα διχτάκια της μπορούν να σηκώσουν 10.000 φορές το βάρος τους (1,5 τόνος). Αυτή η δύναμη αποτυπώνεται και στην πρώτη λέξη του ονόματός της, Power, που ακολουθείται από το Global, τη φιλοδοξία των δύο αδερφών για τις εξαγωγές, και το Net, το δίχτυ.