Skip to main content

Πράσινο φως από Euroworking Group για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ

Η επίσημη παρουσίαση του αιτήματος έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη στο συμβούλιο διευθυντών του ESM

Εγκρίθηκε από το Euroworking Group η πρόωρη αποπληρωμή μέρους το δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Η επίσημη παρουσίαση του έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη στο συμβούλιο διευθυντών του ESM. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ στην εν λόγω σύνοδο υπήρξε το δικαίωμα να εκφραστούν ενστάσεις αλλά αυτό δεν συνέβη.

Κανένα από τα κράτη - μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία έγκρισης του ελληνικού αιτήματος με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούλιο.

Μετά από την πρώτη έγκριση αλλά και από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί, το αίτημα θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών-μελών που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.