Skip to main content

Πρεμιέρα για τη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα με τον 44χρονο που συνελήφθη στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Η πρώτη δικογραφία μετά την πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης ακόμη και άνω των δύο ετών για βιαιοπραγία σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό

Σε ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων θα οδηγήσει πιθανά η σύλληψη ασθενούς στο νοσοκομείο Παπανικολάου, καθώς φέρεται να γίνεται... πρεμιέρα» για τη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα ως προς βιαιοπραγίες σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ασθενής στο Παπανικολάου - Κατηγορείται ότι έβρισε και απώθησε προσωπικό

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, η νέα διάταξη ορίζει πως «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Αντιμέτωποι με τις ίδιες ποινές θα βρίσκονται και όσοι εισέρχονται εφεξής σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή µαθητών διαταράσσουν τη λειτουργία του.

Το επεισόδιο ασθενούς στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Σε πλήρη αναστάτωση έφερε ασθενής το νοσοκομείο Παπανικολάου κατά την προσέλευσή του σε γενική εφημερία το απόγευμα της Τρίτης. Όπως καταγγέλθηκε και αναφέρει το ertnews.gr -μεταξύ άλλων- εξύβρισε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διαταράσσοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Όπως κατέθεσαν μάρτυρες, κατά την παραμονή του στο νευρολογικό ιατρείο, όπου οδηγήθηκε για εξέταση, αντιδρούσε σε κάθε ενέργεια των γιατρών και νοσηλευτών, εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον τους. Αργότερα δε απώθησε -κατά τις ίδιες καταγγελίες- δύο υπαλλήλους της εταιρίας φύλαξης που προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, ενώ αποχωρώντας έριξε έναν υπολογιστή από γραφείο χωρίς να προκαλέσει ζημιά.

Πρόκειται για 44χρονο που συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ αναμένεται να ανοίξει και το δρόμο εφαρμογής των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπουν πλέον άμεση ποινική δίωξη και φυλάκιση άνω των 2 ετών ανάλογα με την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι, μετά το περιστατικό, παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου δίνει το «παρών» στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για άλλη ποινική υπόθεση και συνελήφθη.

Τι είχε δηλώσει ο Φλωρίδης

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τους νέους Κώδικες ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει: «Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε σήμερα γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους».

Και προσέθεσε: «Ακούμε κριτική (σ.σ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Όχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φαντάζομαι θα μας καλέσουν καθηγητές και δάσκαλοι. Γιατί για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους. Αυτό δεν είναι ποινικός λαϊκισμός. Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου».

Πηγή: dikastiko.gr