Skip to main content

«Πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό»

«Μετά τις λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, οι συνομιλίες για μια λειτουργική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε από τις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κου
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Μετά τις λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, οι συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς, της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Κύπρο και στις θέσεις του για «πλήρη στήριξη» στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «το Κυπριακό είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας: «Είμαστε υπέρ μιας λύσης με κυπριακή πατρότητα, μια λύση που θα απελευθερώνει την Κύπρο από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλους τους πολίτες της».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στους γιορτασμούς του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με αποκορύφωμα τη σημερινή ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία μπορεί και πρέπει να κινηθεί για μια δίκαιη λύση, γιατί είναι και προς το δικό της συμφέρον. Το Κυπριακό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη δική της ευρωπαϊκή πορεία».

Ο κ. Κουβέλης μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού και απευθυνόμενος προς τους συνέδρους εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγώνα τους, τόσο για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, όσο και ευρύτερα για τον Ελληνισμο. Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι «παρά τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες, που βιώνει η χώρα, να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Στο συνέδριο των Κυπρίων ομογενών απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Τραγάκης, εκ μέρους της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, που βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη για τους γιορτασμούς της ομογένειας. «Στηρίζουμε όλοι τις θέσεις και τον αγώνα, που δίνουν ο κυπριακός λαός και ο Πρόεδρος Χριστόφιας για μια σωστή και δίκαιη λύση του εθνικού μας ζητήματος», τόνισε ο κ. Τραγάκης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Ελπίδα Τσουρή (πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής), Χρυσή Αράπογλου και Ιωάννης Διαμαντίδης από το ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τραγάκης και Σπύρος Ταλιαδούρος από τη ΝΔ, Γρηγόρης Ψαριανός από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κυριάκος Βελόπουλος από το ΛΑΟΣ.

Το συνέδριο, στο οποίο μίλησε επίσης και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ασχολήθηκε κυρίως με θέματα που αφορούν το εθνικό θέμα, αλλά και την αποστολή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Ο πρόεδρός της, Πανίκος Παπανικολάου, καθώς και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, όπως και άλλα στελέχη των κυπριακών φορέων στις ΗΠΑ και μελών της Ομοσπονδίας, παρουσίασαν το έργο που έγινε μέσα στην τελευταία χρονιά και πρότειναν τρόπους για ενίσχυση των προσπαθειών προβολής των εθνικών θεμάτων.