Skip to main content

Πρεσβευτής του Μουντιάλ του Κατάρ: Η ομοφυλοφιλία είναι βλάβη στο μυαλό

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Κυπέλλου δηλώνουν ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία η σεξουαλικές προτιμήσεις.

Ένας από τους πρεσβευτές του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ, Χαλίντ Σαλμάν, αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία «βλάβη στο μυαλό» σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη μόλις 12 ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι: «Το Κατάρ θα δεχτεί τους ομοφυλόφιλους επισκέπτες, αλλά πρέπει να ‘αποδεχτούν τους κανόνες μας’». «Η ομοφυλοφιλία είναι «haram» (απαγορευμένη)» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, η οποία διακόπηκε απότομα μετά τα σχόλιά του.

«Προφανώς αυτά τα σχόλια είναι απαίσια», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ, η οποία επισκέφθηκε το Κατάρ πριν από μια εβδομάδα. Η Φέιζερ επισήμανε ότι της δόθηκε «εγγύηση ασφαλείας» για τους ομοφυλόφιλους φιλάθλους από τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Κυπέλλου δηλώνουν ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξάρτητα από τη φυλή τους, τη θρησκεία τους, τον κοινωνικό και σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Παράλληλα, αρχηγοί πολλών κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσαν ότι θα φορούν περιβραχιόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου με το μήνυμα “One Love” κατά τη διάρκεια του τουρνουά σε μια εκστρατεία κατά των διακρίσεων.

Το Κατάρ δέχεται συνεχές αντιδράσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένης και της κακής μεταχείρισης των ξένων εργαζομένων και της στάσης του σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ.