Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
x

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΔΙΟ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής, υπογράμμισε ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου,

Το δικό του μήνυμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έστειλε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής.

«Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η μοναδική της αρχιτεκτονική και ο πλούσιος εσωτερικός της διάκοσμος την καθιστούν ένα παγκόσμιο αριστούργημα. Το 1934 με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ μετατρέπεται σε μουσείο. Έτσι, η Αγία Σοφία, απαλλαγμένη από θρησκευτικούς περιορισμούς, αποδίδεται στην ανθρωπότητα. Από το 1985 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μουσείο. Αυτό συνεπάγεται, εκτός των άλλων, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο πρύτανης τόνισε πως ένα τέτοιο μνημείο, οικουμενικής αξίας, αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη ανά τους αιώνες και ότι ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγία Σοφία απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. «Θα πρέπει να αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ των λαών και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού», σημείωσε τέλος.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ