Skip to main content

Προβληματίζει την Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία η νίκη του Έρογλου

Η Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό μετά την επικράτηση του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Έρογλου στις χθεσινές «εκλογές» στο κατ
Η Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό μετά την επικράτηση του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Έρογλου στις χθεσινές «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ο Ντερβίς Έρογλου εξασφάλισε 50,38% και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 42,85%.

Οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί τονίζουν τη σημασία της τριήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα για καθορισμό της τακτικής και των χειρισμών της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ΄Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την επικράτηση Έρογλου και δήλωσε ότι με τον Ντερβίς Έρογλου ως διαπραγματευτή τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και έχει τεράστια σημασία η Ελληνοκυπριακή πλευρά να αξιολογήσει ολοκληρωμένα τις νέες εξελίξεις.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ότι αυτό που κυρίως πρέπει να προβληματίσει και να αποτελέσει αντικείμενο βαθύτερης ανάλυσης είναι το γεγονός ότι υπέρ του Έρογλου ψήφισαν οι έποικοι από την Τουρκία. Τη θέση ότι οι έποικοι καθόρισαν το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Έρογλου θα περάσουν από πολλά σκαμπανεβάσματα, εντάσεις και διακυμάνσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η ανάδειξη του Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι βέβαιο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις την τουρκική πλευρά. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η νίκη του Ντερβίς Έρογλου είναι αρνητική εξέλιξη, όχι μόνο για τις θέσεις του στο κυπριακό, αλλά ιδιαίτερα, διότι έχει καταρρεύσει η επένδυση πάνω στον Ταλάτ «με πάρα πολλά δώρα, προσφορές και υποχωρήσεις», όπως υποστήριξε. Δυσάρεστη εξέλιξη, που θα δυσκολέψει τις απευθείας διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε την νίκη Έρογλου η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «εκλογών»δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με βάση το όραμα του για την επίλυση του Κυπριακού. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τόνισε ότι αυτό «είναι σεβαστό».