Skip to main content

Προβόπουλος: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί από Σειρήνες»

Υπερβολικές χαρακτήρισε τις υποθέσεις για «τραγωδία» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε παρέμβασή του στους Financial Times.
«H Eλλάδα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από τις «Σειρήνες» που την καλούν να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, καθώς εντός αυτής θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματά της», επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιώργος Προβόπουλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times.

Να λάβουν υπόψιν τους την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος καλεί  ο κ. Προβόπουλος «όσους διατείνονται ότι η Ελλάδα με την έξοδό της από την ευρωζώνη θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματά της χρησιμοποιώντας το «μαγικό ραβδί» της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος».

Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια επιλογή θα επέφερε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τα επιτόκια δανεισμού θα αυξάνονταν περαιτέρω, το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα διογκώνονταν υπονομεύοντας εν κατακλείδι τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Συμπερασματικά, όπως διαπιστώνει ο κ. Προβόπουλος, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερο στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μέσα στη ζώνη του ευρώ. Οπότε, όπως υπογραμμίζει, αντί της «ελληνικής τραγωδίας», πιο εύστοχη σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η αναφορά στη γνωστή περικοπή από την Οδύσσεια.

«Στο ομηρικό αυτό έπος, οι Σειρήνες με το τραγούδι τους σαγηνεύουν τους ναύτες του Οδυσσέα και τους παρασύρουν να βουτήξουν στη θάλασσα και στο βέβαιο θάνατο. Οι Σειρήνες, στην περίπτωσή μας, είναι αυτοί που υποστηρίζουν την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα όμως δεν θα υποκύψει στον πειρασμό των βραχυπρόθεσμων λύσεων, αλλά θα ακολουθήσει το δρόμο των αναγκαίων τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Το ευρώ αποτελεί το κατάρτι πάνω στο οποίο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι στέρεα δεμένο», καταλήγει ο κ. Προβόπουλος.