Skip to main content

Prodexpo North: Ποια ακίνητα έχουν ζήτηση στη Θεσσαλονίκη

Ποιοι κινούν την αγορά ακινήτων της πόλης, ποια ακίνητα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και ο ρόλος των μεγάλων έργων υποδομής

Μετά από μία μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων κατά την περίοδο 2012-2015, η αγορά της Θεσσαλονίκης πλέον έχει ισορροπήσει, και, αργά, αλλά σταθερά, έχει ανέβει από τα χαμηλότερα επίπεδά της σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζιβρά, γενικό διευθυντή του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Atria Property Services, μέλους του CBRE Affiliate Network.

Όπως είπε κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στην Βόρεια Ελλάδα Prodexpo North, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα σε prime ακίνητα(οι αξίες στην prime zone της οδού Τσιμισκή είναι ανοδικές), σημαντική ζήτηση και μεταβιβάσεις παλαιών γραφείων και βιοτεχνικών χώρων στο κέντρο της πόλης με στόχο τη μετατροπή τους σε κατοικίες προς εκμετάλλευση, καθώς και ενδιαφέρον για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον σε καλή θέση ως ταξιδιωτικός προορισμός πόλης. Υπάρχει υψηλή ζήτηση για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και σε κατοικίες με την προοπτική βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ, ως Πανεπιστημιούπολη, η πόλη προσελκύει υψηλή ζήτηση για οργανωμένη φοιτητική στέγη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιβρά, οι προοπτικές που εντοπίζονται στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

Ήπια ανοδική τάση για γραφεία

Το κέντρο είναι και θα παραμείνει ψηλά στην προτίμηση, ενώ η ανατολική Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά, Πυλαία,Θέρμη) προσελκύει συνεχώς νέους χρήστες με αυξανόμενες απαιτήσεις. Παρά την άνοδο της ζήτησης για καλούς γραφειακούς χώρους, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, ενώ αυτή τη στιγμή απουσιάζουν νέα projects γραφείων προς ανάπτυξη.

Ήπια άνοδος για το High Street Retail

Σε αυτό το κομμάτι κυριαρχεί η οδός Τσιμισκή με σταθερή ετήσια αύξηση μισθωτικών αξιών, ενώ παρατηρείται θετική προοπτική σημαντικής αύξησης εμπορικότητας των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. Επιπλέον, η επαναλειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο σε πρότυπα αντίστοιχων αγορών τροφίμων στο εξωτερικό θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπορικότητα των γύρω δρόμων (Ερμού, Βασ. Ηρακλείου, Κομνηνών).

Σε ό,τι αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, το κέντρο του Εύοσμου θα παραμείνει η πιο αξιόλογη περιφερειακή αγορά, λόγω της πληθυσμιακής της βάσης.

Σταθερά ανοδική πορεία για εμπορικά κέντρα και πάρκα

Τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα, Mediterranean Cosmos και One Salonica, έχουν συνεχώς ανοδική πορεία, ενώ δεν αναμένεται μεσοπρόθεσμα άλλη ανάπτυξη μεσαίου ή μεγάλου Μall.
Για τα εμπορικά πάρκα, παρατηρείται ικανοποιητική πορεία στα υφιστάμενα (Makedonia, Florida 1 & 2)

Σταθερή η τάση στις κατοικίες

Η ανάπτυξη νέων κτηρίων στα ανατολικά εμφανίζεται αργά, αλλά σταθερά, με κύριο εκφραστή τον δήμο Καλαμαριάς.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η αγορά θα συνεχίζει να κινείται μόνον από το υπάρχον stock και την ανακαίνιση των παλαιών κατοικιών προς εκμετάλλευση.

Παρατηρείται αύξηση ενδιαφέροντος για ανάπτυξη ιδιωτικών φοιτητικών halls σε γειτονιές κοντά στο Πανεπιστήμιο και σε μελλοντικούς σταθμούς Μετρό.

Το πρόγραμμα Golden Visa δεν βοήθησε σημαντικά την αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ κριτήριο για θετική συνέχεια θα είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος των Κινέζων για την περιοχή.

Έντονα ανοδική τάση σε τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχεία

Η αναβάθμιση του αερολιμένα θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για νέα και αναβαθμισμένα δωμάτια ποιοτικών ξενοδοχείων.

Η ζήτηση για ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων πόλης, κυρίως στο κέντρο, εντείνεται διαρκώς, και η πόλη είναι στο μικροσκόπιο όλων των μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στην περιοχή Μπεχτσινάρ πιθανότατα θα ενισχύσει την ξενοδοχειακή αγορά στους οδικούς άξονες των οδών Παλαιού Σταθμού (Δυτική Είσοδος) και 26ης Οκτωβρίου

Θα συνεχιστεί η ζήτηση για αγορά και ανακαίνιση κατοικιών με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ήπια ανοδική τάση για βιομηχανικά ακίνητα και logistics

Η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και η έναρξη υλοποίησης επενδύσεων φέρνει θετικές προοπτικές στις μεταφορές και δημιουργεί ανάγκες και ζήτηση νέων σύγχρονων χώρων.

Η ΒΙΠΕ Σίνδου θα ωφεληθεί περισσότερο έναντι των λοιπών πάρκων στα δυτικά και ανατολικά, λόγω καλύτερων υποδομών.

Η αγορά θα συνεχίζει να κινείται σε κύρια βάση από το υπάρχον stock παλαιών κατασκευών, με πολύ μικρό αριθμό νέων αναπτύξεων.

Είναι κίνδυνος η ύπαρξη μεγάλου αριθμού απαξιωμένων ακινήτων, καθώς η απορρόφησή τους από την αγορά απαιτεί ίσως και μερικές δεκαετίες.

Ο ρόλος των μεγάλων έργων

Ο κ. Τζιβράς αναφέρθηκε και στην επιρροή που έχουν στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, τα μεγάλα έργα υποδομής που «τρέχουν» στην πόλη. Ειδικότερα:

Μετρό: Υπάρχει άνοδος της ζήτησης στον άξονα των δύο γραμμών, και ενίσχυση της ζήτησης για αγορά κατοικίας στα ανατολικά, ενώ προβλέπεται άνοδος σε ό,τι αφορά τα γραφεία και τα τουριστικά ακίνητα στην Εγνατία.

Αεροδρόμιο Terminal 2: Θα φέρει περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, και κατ’ επέκταση άνοδο της ζήτησης για τουριστικά ακίνητα σε όλη την Μητροπολιτική Περιοχή.

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει σημαντική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, και θα προκαλέσει ενδιαφέρον για νέες αναπτύξεις ξενοδοχείων και μετατροπή παλαιών βιοτεχνικών κτιρίων / αποθηκών σε ενοικιαζόμενες κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση.

Αγορά Μοδιάνο: Είναι ένα μεγάλο έργο για την αγορά τροφίμων στο κέντρο της πόλης

ΟΛΘ: Η έναρξη υλοποίησης νέων επενδύσεων φέρνει προσέλκυση νέων πελατών και αύξηση ζήτησης αγοράς γραφείων – βιομηχανικών ακινήτων / logistics στην κοντινή, αλλά και ευρύτερη περιοχή του Λιμένα.

Παραλιακό Μέτωπο: Είναι ένα έργο μεσο-μακροπρόθεσμης πνοής με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, με την ανάπτυξη  τριών μητροπολιτικών πόλων ανάπτυξης (ΔΕΘ, Μύλοι Αλλατίνη, Ποσειδώνιο) και αναπλάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

ΔΕΘ: Η ενδεχόμενη μεσο-μακροπρόθεσμη υλοποίηση του έργου θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της πόλης και ειδικότερα του ιστορικού της κέντρου.